Политическа турбуленция в Скопие: ВМРО – ДПМНЕ внесе вот на недоверие, Заев засега не подава оставка

ВМРО-ДПМНЕ внесе искане за гласуване на вот на недоверие на правителството, след като премиерът Зоран Заев не подаде официално оставката си, както обеща след загубата на партията му СДСМ на местните избори.

“Инициативата е на 61 депутати (oт 120 в македонския парламент – бел.ред). Подкрепена е от депутати от ВМРО-ДПМНЕ и Коалиция за възстановяване на Македония, депутати от Алианса за албанците и “Алтернатива“, депутати от политическа партия БЕСА и депутати от политическа партия “Левица“, каза депутатът и зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски.

Той каза, че в момента се „водят интензивни преговори и до четвъртък очаква това мнозинство от 61 народни представители да се увеличи“.

В същото време Заев излезе с послание във Фейсбук, в което не коментира кога и дали ще подаде оставка.

Заради жаждата за власт те са готови да жертват държавата, а народът да страда, написа Зоран Заев минути след като стана ясно, че опозицията е внесла искане за вот на недоверие срещу ръководения от него кабинет.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzaevzoran%2Fposts%2F10160069683447932&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“273″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

„През последните дни станахме свидетели как са поставени под опасност Преспанският договор, Договорът за приятелство и добросъседство с България, Охридското споразумение, проектът едно общество за всички, както и мирът на гражданите в страната и добрите отношения със съседите. Тази държава, обаче има народ и граждани, демократи, борци, политици и партии, които няма да позволят Мицкоски, Апасиев и Груевски да поробят и унищожат държавата отново“, пише още Заев и добавя, че „зад тази кауза гордо се изправят мнозинството от гражданите и мнозинството от депутатите в парламента“.

„Демокрацията, свободата, солидарността и заедността са нашите ценности“.

Toй каза, че подава оставка след неуспеха на местните избори, но засега това не е станало официално.

Управляващото мнозинство около СДСМ се надява да формира нов кабинет с друг премиер, но междувременно най-голямата опозиционна партия ВМРО – ДПМНЕ обяви, че вече има ново парламентарно мнозинство.

„Вратата е отворена за всеки, който смята, че това правителство на Заев не е добро. Всеки, който подкрепя това правителство, разбира се, няма да бъде част от депутатите, които ще гласуват недоверие. Тук няма политическа партия, а депутати. Общо 61 подкрепиха инициативата. Призовавам и останалите да се присъединят“, каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Той коментира, че ВМРО-ДПМНЕ е с ясна евроатлантическа ориентация.

„Още при създаването на партията в началото на 90-те години на миналия век ние ясно заявихме, че сме за членство в НАТО и ЕС“, добави той.

Мицкоски обаче залага на антибългарски послания и оспорва договора за добросъседство с България. Има резерви и към Преспанския договор с Гърция, който реши спора за името.

„Никой не може да ми забрани да не се чувствам щастлив от Преспанския договор и докато действам като политик, ще се боря да поправя тази несправедливост, която бе нанеса на нашия народ, да я коригирам. Това е мое право и никой не може да ми го отнеме. От мен не трябва да очаквате да действам като Зоран Заев и непрекъснато да повтарям „Северна“, каза Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

„Преспанският договор е реалност и ние не може да бъдем лицемерни и да казваме: Това не е реалност. Да се правим на слепи…В същото време ще продължим да работим тази реалност, един ден като седнем на една маса с нашите партньори в ЕС, да поправим тази несправедливост, както и всички грешки произлезли от тази реалност“, каза той.

По-рано Мицкоски призова Скопие едностранно да се откаже от Договора за приятелство и добросъседство, който бе подписан на 1-ви август 2017 г.
 

Източник: mediapool.bg

The post Политическа турбуленция в Скопие: ВМРО – ДПМНЕ внесе вот на недоверие, Заев засега не подава оставка appeared first on Начало.

0
0