Повечето европейски компании в Китай са оптимистично настроени за бъдещия им растеж

0

0

Над две трети от европейските компании са оптимисти за бъдещия им растеж в Китай и ангажираността им с пазара на тази страна остава силна, е установила анкета на Търговската камара на Европейския съюз в Китай, резултатите от която бяха представени този вторник, предаде „Радио Китай“.

В проучването са участвали 585 компании – членки на камарата, отговаряйки на въпроси относно представянето им през 2020 г., търговските и инвестиционни перспективи.

За разлика от мрачните очаквания в миналогодишното проучване поради епидемията от COVID-19, сега европейските компании са доста по-оптимистични. „След бързото възстановяване от миналогодишната епидемия, Китай се превърна в по-важен източник на икономически растеж и печалба за европейските компании“, се посочва в анализа на данните.

Само една четвърт от анкетираните отчитат спад на приходите, докато при 42% се наблюдава ръст. Трима от четирима респонденти казват, че са реализирали печалба през 2020 г., което е същата пропорция като през последните пет години. Около 68 процента са оптимисти за бъдещия растеж на китайския пазар, и това представлява значително увеличение от 20 процентни пункта на годишна база. Само 9 процента от анкетираните обмислят да преместят текущите си или планирани инвестиции извън Китай.

„Европейските компании допринесоха и се възползваха от силното и бързо възстановяване на Китай“, коментира Дени Депу, управляващ директор на „Роланд Бергер“, който е партньор на камарата при провеждане на проучването. „Ако им се предоставят правилните възможности, те са готови да разширяват присъствието си тук и разполагат с богат опит и технологии, за да стимулират не само растежа, но и да помогнат за целите на Китай за декарбонизация и неговото индустриално надграждане“, добавя той.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0