Пленарните заседания може и да не са всяка седмица

Председателят на парламента Ива Митева от „Има такъв народ“ (ИТН) е поставила въпроса дали да има пленарни заседания всяка седмица.

Тя посочи, че в повечето държави се възприема подход за редуване на пленарна зала със заседания на комисии. В момента пленарните заседания са всяка седмица в сряда, четвъртък и петък от 9:00 до 14:00. Заседанията на комисиите пък са след края на пленарната работа.

В понеделник се проведе заседание на временната комисия, която изготвя правилника на 46-ото Народно събрание.

В проекта се предвижда депутатите, напуснали парламентарната си група, да запазват мястото си в постоянните комисии, а съответната парламентарна група да допълва квотата си в комисиите. Така съставите на комисиите ще се разширяват, ако някой напусне групата си.

Друга промяна предвижда времето за възражения по начина на водене да се намали от 2 на 1 минута. Предложението е на Митева, според която в момента се злоупотребява с тези процедури.

Изрично записахме, че законопроект няма да се гледа на първо гласуване преди да е проведено обществено обсъждане и преди докладът да е качен на интернет страницата на Народното събрание, каза Митева, цитирана от БТА. Тя подчерта, че всички заинтересовани страни имат право да присъстват на разискванията в комисиите.

Промените в правилника предвиждат сливане на комисиите по външна политика и по европейски въпроси, както и на комисията за гражданското общество с комисията по правата на човека и жалбите. Ще има отделна Комисия по туризъм и отделна Комисия за българите в чужбина.

Първоначалният проект предвиждаше да са подкомисии, но от „Изправи се БГ! Ние идваме“ и от „Демократична България“ възразиха.

Ще има Комисия по икономическа политика, високи технологии и дигитализация, както и Комисия по електронно управление и информационни технологии. Към Комисията по вътрешна сигурност, обществен ред и контрол на службите се създава подкомисия по прилагането и използването на СРС-та.

Към Комисията по енергетика и климат ще има подкомисия за зелена политика и климат и подкомисия за контрол на дейността на КЕВР. Към Комисията по бюджет и финанси ще има две подкомисии – за контрол на публичните средства и подкомисия по европейските фондове. 

Източник: mediapool.bg

The post Пленарните заседания може и да не са всяка седмица appeared first on Начало.

0
0