Пеевски декларира милиони и отказа да се обяснява

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който години наред декларираше, че притежава един стар „Опел“, е посочил в най-актуалната си декларация пред КПКОНПИ, че има миилони в имоти, влогове и вземания. Едновременно с това той отказа да се обяснява за имуществото си с дежурния аргумент – питайте първо как е забогатял Иво Прокопиев.

„Искам да видя вие кога ще пишете за Иво Прокопиев и кога ще проверите неговото забогатяване. Когато видя в медиите нещо за Прокопиев, защото филтърът и мейнстриймът работи и вие трябва да се уважавате и когато казвам нещо за Прокопиев, да го има в медиите, защото след това видях филтъра на медиите…“, заяви Пеевски, ден след като антикорупционната комисия публикува имуществените декларации на депутатите.

Според неговата декларация той притежава над 7 млн. лв. на влогове, три собствени имота – апартамент с два гаража, още един апартамент и къща с двор в София. Те са придобити в периода 2002-2004 г. Освен това депутатът е ползвал общо 11 чужди имота през 2021 г. Сред тях са къщи, апартамент и ателие в София, както и офиси във Велинград и Пазарджик. Пеевски е посочил още, че ползва и четири чужди коли – „Мерцедес“, БМВ, „Ауди“ и „Лендроувер“.

Депутатът е декларирал сериозно вземане. Той е посочил, че трябва да получи над 24 млн. лв. дивидент. Основанието е решение на едноличния собственик на капитала за разпределяне на дивидент. Не са посочени никакви други подробности, но най-вероятно са от декларираната като негова компания „Интръст“

Заради трите парламентарни избора тази година се налага подаване на декларации през няколко месеца, тъй като законът изисква попълването им при постъпване и след напускане на длъжността. Така се оказва, че има рекорден брой нарушители – 50, които не са подали декларации в срок.

Сред нарушителите е лидерът на ИТН Слави Трифонов. Той бе избран за депутат след първите парламентарни избори, но така и не е декларирал имуществото си. Впоследствие той не бе част от листите.

Дали срещу шоумена ще има проверка не е ясно. Според закона, по който работи КПКОНПИ, такава трябва да започне при неподаване на декларация в срок, освен ако причините не зависят от задължения.

Източник: mediapool.bg

The post Пеевски декларира милиони и отказа да се обяснява appeared first on Начало.

0
0