Парламентът отхвърли ветото на президента Радев върху промените в Изборния кодекс!

0

0

Единодушно – със 154 гласа „за“, парламентът преодоля президентското вето върху промените в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, законът може да бъде повторно приет с гласовете на повече от половината народни представители.

Социалистите напуснаха парламента с решение на Националния съвет на БСП от 17 февруари и не се върнаха в залата. Затова те не участваха в гласуването.

Държавният глава върна промените в изборното законодателство за ново обсъждане в парламента на 25 февруари. Според него поправките в изборното законодателство отслабват механизмите за осигуряване на честни избори. Радев наложи вето на увеличаването на прага на преференцията, както и на ограничаването на машинното гласуване.

Вето беше наложено и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати бяха и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете ѝ.

Материалът Парламентът отхвърли ветото на президента Радев върху промените в Изборния кодекс! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

0
0