Панов: Съдията не може да стои безучастен, когато непораснали люде гасят свещичките на справедливостта

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов излезе с обръщение часове преди да бъде сформиран инициативният комитет, който ще издигне кандидатурата му за президент. То бе разпространено от гражданската организация „Правосъдие за всеки“, която е в основата на бъдещия комитет.

В него той разказва, че през последните седем години, откакто оглавява ВКС, семейството му е преживяло много, намеквайки за множеството атаки срещу него. Панов посочва, че е навършил 50 години и е стигнал до равносметка, дори и по-далеч.

„Разложих самата думичка на две части, а с полученото „равна и сметка“ се опитах да направя баланс между получил и дал. Всъщност след всичко, което бях причинил на семейството ми през последните седем години и най-вече цената, която съпругата ми трябваше да заплати, осъзнах, че съм получил един извор на себеотрицание, какъвто може да бъде само истинската любов на един човек към друг“, пише Панов.

В изявлението си той неколкократно цитира покойния преподавател по гражданско право в Софийския университет Кристиан Таков.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPravosadieZaVseki%2Fposts%2F1748210892044615&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“568″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

„Осъзнах, че след седемгодишни неравни битки да възтържествува истината и справедливостта, физически се бях изтощил толкова много, че тялото бе на път да победи духа. Тогава пак Кристиан заговори: „Не чакай велики промени! Достатъчно е да тръгнеш с малки, но неотклонни стъпки, които често се оказват достатъчни“, пише той.

Панов посочва, че е съдия, а не партиец. За своя мисия счита служенето на истината и добродетелността.

„Да, но лидерът на съдиите не бива да стои безучастен, докато едни непораснали люде се вихрят в храма на Темида и гасят една след друга, свещичките на справедливостта. Той трябва да продължи да се бори, ако не иска да пребъде храмът без светлина. И трябва да намери начин да спре похищенията на Темида, без да убива у себе си правдата и добродетелността“, пише той.

В края на обръщението си председателят на ВКС отново цитира Таков:

„България се събужда ужасно бавно, търка очи, обръща се отново на другата страна, вика: „Хайде да си подоспя малко“, но вече е ясно, че слънцето е изгряло и е високо. И че ще се става“.

Малко след разпространяването на позицията Панов, заедно с представители на „Правосъдие за всеки“, отиде пред президентството, за да даде изявление. Съдията обясни, че кандидатът за вицепрезидент ще е журналистката Мария Касимова. Панов каза, че тя ще се занимава със социалните въпроси и канидатурата й е ясен знак за значението на свободата на словото.

„Не вярвам в конституционния катарзис на президента“, заяви Панов. Той посочи, че Радев е заел позиция срещу Иван Гешев, „едва когато копоите“ почукали на неговата врата, визирайки акцията в президентството от миналото лято.

Източник: mediapool.bg

The post Панов: Съдията не може да стои безучастен, когато непораснали люде гасят свещичките на справедливостта appeared first on Начало.

0
0