Отчетоха рекордни приходи от Суецкия канал

Рекордни приходи през финансовата 2020 – 2021 година отчитат египетските власти от дейността на Суецкия канал, пише Ройтерс. Събраните приходи надхвърлят 5,84 млрд. долара. За сравнение година по-рано те са били в размер на 5,72 млрд. Долара, предаде Инвестор.

Само за първото полугодие на календарната 2021 година приходите от дейността на съоръжението надхвърлят 3 млрд. долара.

Тези приходи са реализирани въпреки инцидента с контейнеровоза Ever Given, който затвори за шест дни канала през март.

Ever Given е един от най-големите влекачи в света се управлява от Evergreen Line. Едва преди броени дни той беше премахнат изцяло от Суецкия канал, след като Египет постигна споразумение със собственика му и застрахователите. На този етап още не е ясно какво обезщетение ще получи компанията, управляваща Суецкия канал, но според Ройтерс подаденият иск за щетите е за около 550 млн. долара.

Според анализите през март корабът е загубил управление заради силен вятър и влошена видимост. В допълнение влекачът се е движил с по-висока скорост. Заради тези фактори корабът се завъртя и препречи изцяло Суецкия канал.

Близо 15% от световният трафик на стоки минава именно през този канал, който е и най-краткият път между Европа и Азия. През март близо 400 кораба останаха блокирани в канала, сред които и петролни танкери и кораби, превозващи втечнен газ.

Източник: fakti.bg

The post Отчетоха рекордни приходи от Суецкия канал appeared first on Начало.

0
0