Осигурени са безплатни ваксини срещу грип за 230 000 възрастни хора

Тази година 230 хил. възрастни хора на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно в рамките на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година, съобщиха в четвъртък от Министерството на здравеопазването. За сравнение през 2020 година бяха осигурени 180 000 дози противогрипни ваксини за възрастните хора.

През тази година желаещите, навършили 65 години, ще могат да получат имунизация при своя общопрактикуващ лекар след средата на октомври.

Допълнително, след началото месец октомври, в аптечната мрежа ще бъдат осигурени още около 160 000 ваксини срещу сезонния грип и така страната ще разполага общо с 390 000 противогрипни ваксини този сезон. Заради повишения интерес в последните години противогрипните ваксини на свободна продажба в аптеките свършват за дни.

По Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип с публични средства се осигуряват ваксини срещу сезонен грип за хората на и над 65 г. възраст. Целта на програмата е повишаване на имунизационния обхват сред тази най-уязвима група от 10 % до 25 %. Преди приемането на програмата обхватът с противогрипна ваксина сред възрастното население бе средно 2.4 %, като изчисленията са направени на база направени продажби, а не на реално приложени дози ваксина.

Защо е важно да се ваксинираме срещу грип?

През миналия сезон 2020/2021 заболяемостта от грип беше изключително ниска заради повсеместно въведените мерки за ограничаване на Covid-19 в държавите. Сезонният грип, както и коронавирусната инфекция се разпространяват по въздушно-капков път.

Ето защо носенето на маски, недопускането струпване на хора в затворени помещения, спазването на стриктна лична хигиена и честата дезинфекция на общоупотребими повърхности ограничи рязко респираторните заболявания, в т.ч. и сезонния грипа.

Здравните власти, обаче, посочват, че на този етап не е възможно да се каже категорично как ще се развие грипният сезон 2021/2022 – дали налагането на строги мерки отново ще ограничи разпространението на грипния вирус или поради продължителното потискане той ще мутира в нови, по-агресивни щамове.

Сигурно е обаче, че през предстоящия грипен сезон грипните вируси ще си взаимодействат с нови варианти на SARS-CoV-2. Допълнително, поради слабото разпространение на грипните вируси през изминалия сезон сега повече хора ще са податливи на заболяване. Затова е важно хората да се имунизират и срещу грип, особено уязвимите групи, каквито са възрастните над 65 години, хората с хронични заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата системи, с диабет, пациентите на хемодиализа и др.

Симптоми

Важно е да знаем, че симптомите на сезонния грип наподобяват тези при Covid-19. Грипът също е респираторно заболяване, което протича с температура, възпалено гърло, отпадналост и кашлица. Заболяването с грип след прекарана коронавирусна инфекция би се отразило сериозно на възрастните хора, на гражданите с хронични и придружаващи заболявания, както и на бременните жени. За хората, преболедували Covid-19, чиято имунната система е значително отслабена, заразяването със сезонния грип крие големи рискове.

Можем ли да се ваксинираме срещу грип и срещу Covid-19?

Съгласно кратката характеристика на продукта ваксината срещу Covid-19 се прилага в отстояние от 14 дни от друга ваксина.

Грипът е сезонна инфекция и трябва да се ваксинираме преди неговото идване. Covid-19 е пандемия, а ваксинацията срещу коронавирусната инфекция е възможна през цялата година.

Източник: mediapool.bg

The post Осигурени са безплатни ваксини срещу грип за 230 000 възрастни хора appeared first on Начало.

0
0