Огромна поръчка на самолети

Един от двата най-големи авиопроизводители в света – Airbus, сключи сделки с четири авиокомпании за производството на 255 самолета. Общата стойност на сделките е 30 млрд. USD. Нови самолети ще получат унгарската Wizz Air, американската Frontier, мексиканската Volaris и чилийско-аржентинската JetSMART. Всички четири авиопревозвача влизат в портфолиото на инвестиционната компания Indigo Partners.

Нискотарифната европейска авиокомпания ще получи 75 машини от модела A321neo и 27 броя от A321XLR. A321neo е с капацитет до 220 пътници с прелитане без зареждане до 7400 км.

Airbus планира съществен ръст на производството на самолети в близките години. През месец май компанията съобщи за сглобяването по 64 самолета на месец от началото на второто тримесечие на 2023 г. Това е бройка по-голяма от тази до началото на пандемията.

През октомври доставчиците на Airbus изказаха опасения, че авиационния пазар, който силно пострада от пандемията и затварянето на границите, може и да не успее да отговори на плановете за доставка на материали на производителя.

На 13 ноември Airbus прогнозира, че авиокомпаниите, лизинговите компании и товарните превозвачи ще купят над 39 000 нови самолета до 2040 г. на практика няма промяна в прогнозите преди пандемията. Тогава от Airbus обявиха, че в периода 2019-2038 г. ще произведат 39 200 самолета.

Източник: fakti.bg

The post Огромна поръчка на самолети appeared first on Начало.

0
0