„Овергаз“ прави първия български терминал за втечнен газ?

0

0

Българският доставчик на природен газ „Овергаз“ ще разшири бизнеса си в региона на Западните Балкани и смята да изгради терминал за втечнен природен газ на албанското крайбрежие, обявиха от компанията. Подробните планове относно намеренията за разширяване на „Овергаз“ ще бъдат обявени скоро, каза пред SeeNews Нери Терзиева, мениджър за връзки с обществеността в компанията.

По-рано този месец по време на икономическия форум „Три Морета“ американската Linden Energy подписа договор за придобиване на 50% дял в „Овергаз“. Стойността на сделката не беше оповестена. Въпросният дял беше собственост на руския енергиен гигант „Газпром“, преди да бъде изкупен обратно от компанията на Сашо Дончев през декември 2020 г. в сделка за 100 млн. евро.

„Овергаз“ е идеалният партньор за разширяване от лидер на българския газов пазар до лидер в целия Балкански регион. В допълнение към нашата инвестиция, Linden ще играе активна роля в подкрепа на усилията на Овергаз за диверсификация на енергийния пазар в България чрез добавяне на други източници на природен газ, като една от възможностите е американският втечнен природен газ“, каза тогава Стивън Пейн, президент на Linden Energy.

„В допълнение към това, което планираме да направим, за да помогнем на Овергаз да изгради мрежата си и да разшири клиентската си база тук в България, ние също се стремим към Западните Балкани. Както знаете Албания и Косово по принцип нямат никакви доставки на газ за битовите потребители. Така че се надяваме да използваме направеното от „Овергаз“ и да го приложим и в Западните Балкани“, каза Пейн във видео файл, публикуван в YouTube канала на „Овергаз“.

„Овергаз“ обмисля изграждането на нов терминал за втечнен природен газ на албанското крайбрежие, казва във видеофайла Светослав Иванов, изпълнителен директор на столичната компания. Доставчикът на природен газ също възнамерява да инвестира много усилия и пари в нови газови връзки в Западните Балкани, както и в доставките на природен газ за много градове и села в региона, включително в България, добавя Иванов.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0