Обмисля се машини да изкупуват пластмасовите бутилки

Обсъждаме поставянето на вендинг машини за изкупуването на пластмасови бутилки. Целта е да се стимулира рециклирането, а гражданите да получават възнаграждение под някаква форма. Това заяви вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на парламентарния блицконтрол в петък. Той отговори на въпрос за изискванията за рециклиране на пластмасови опаковки, зададен му от Цветелина Заркин, депутат от „Продължаваме Промяната“, предаде БТА.

„България на този етап трудно може да постигне целта за рециклирането от пластмасовите опаковки. Трябва да направим кардинална промяна“, заяви Сандов.

Той обясни, че идеята за вендинг машини ще се разработи в Министерството и ще бъде предложена за обсъждане в Министерския съвет, а след това – и в Народното събрание.

През годините неведнъж е коментирано въвеждането на такава система за събиране на пластмасовите бутилки, каквато има в редица европейски държави. При последното коментиране на идеята през 2015 г. обаче бизнесът се възпротиви с аргумента, че тя ще доведе до поскъпване на минералните води и безалкохолните напитки, а търговските вериги ще трябва да инвестират в специалните машини за разчитане на кодовете за обратно изкупуване на пластмасовите бутилки. Организациите за разделно събиране пък твърдяха, че това ще доведе до закриване на работни места в сегашните сепариращи инсталации и в разработените от тях схеми за оползотворяване на амбалажа.

Идеята за маркиране на пластмасовите бутилки при първоначалното им пускане на пазара и плащане на депозит, който да влиза в цената на продукта, а после да се възстановява при връщането на амбалажа, неведнъж е лансирана, но така и досега не е реализирана.

Източник: mediapool.bg

The post Обмисля се машини да изкупуват пластмасовите бутилки appeared first on Начало.

0
0