Обвиняемите за разрушения тютюнев склад в Пловдив са оправдани окончателно

 

Двамата обвиняеми за разрушаването на тютюневия склад в Пловдив са оправдани окончателно. Преди няколко дни Върховният касационен съд (ВКС) е сложил точка на продължилия четири години съдебен спор. Междувременно и до днес сградата е полуразрушена.

Обвиняеми по делото бяха собствениците на фирмата, притежаваща тютюневия склад „Ориент Табако“, Георги Бранеков и Александър Николич. Разрушаването на сградата започна през 2016 г., защото дружеството искаше да строи ново здание с хотелска част. Дейностите обаче бяха спрени от пловдивчани с жива верига. След това се намесиха институциите и до строеж така и не се стигна.

Историята, завършила миналата седмица в съда, показва потресаваща некомпетентност на институциите и тотално безхаберие да се опази културното наследство. След избухналия скандал се оказа, че складът „Ориент Табако“ не е имал статут на културна ценност поради сбъркан адрес. От Министерството на културата подавали информация за сграда от отсрещната страна на улицата, която била включена в техния списък. Това обаче далеч не е всичко.

За сведение

Сагата с тютюневия склад започва години преди да се стигне до разрушаването му. Разрешенията за строеж за поискани още през 2010 г. и след това са презаверявани. Едва през 2013 г., когато Националният институт за паметници на културата разбира, че има проект за хотел на същото място, започва събиране на информация. И това обаче не води до нищо, защото институтът пише до община Пловдив, заявявайки, че подобен проект би подлежал на тежка процедура по съгласуване.

Въпросното писмо е резолирано от зам.-кмет и след това отива последователно при четирима архитекти от кметството като по него никаква работа не е свършена. Последният от върволицата архитекти казва, че такова писмо до него изобщо не е стигало. То е открито едва след разрушаването на склада и започналото прокурорско разследване. Писмото се намирало в папка с наименование „За сведение“.

През 2014 г. институтът все пак открива грешката. Това става почти по случайност, защото по онова време на Министерството на културата е изпратен за съгласуване нов Подробен устройствен план на централната градска част на Пловдив. При сравнението на предоставените документи с информацията на института става ясно, че има грешка. Цели две години по-късно обаче е издадена заповед за поправката й. А когато писмото за това все пак стига до община Пловдив (през 2017 г.) сградата вече е разрушена.

Какви са тези обвинения?

Бранков и Николич са обвинени в организиране на незаконна дейност в защитена територия. Посочени са най-вече действията им по искане на различни документи за бъдещия строеж. Още на първа инстанция обаче съдът говори за „невъзможност с този вид действия да се осъществи състава на вмененото престъпление“.

В изводите, потвърдени и от горните инстанции, се заявява, че с искането на разрешения и други документи не се започва разрушаване на сградата, а само се дава началото на административна процедура, върху чийто изход гражданинът не може да влияе. Институциите са длъжни да проверят дали всичко с документацията е изрядно и ако не е, да откажат искания документ.

„При това положение, да се вменява на подсъдимия, че е организирал осъществяване на противозаконна дейност като е подал нередовни документи е несъстоятелно. В правомощията на общинските служби стои задължението да извършат контрол по приемането на подадените документи, свързан с тяхната редовност и пълнота, както и за съответствие на поисканите действия с относимите законови и подзаконови разпоредби“, пише в мотивите си съдът.
 

Източник: mediapool.bg

The post Обвиняемите за разрушения тютюнев склад в Пловдив са оправдани окончателно appeared first on Начало.

0
0