“Няма такава комисия“. Закриването на спецсъда претърпя фиаско

Правната комисия в парламента претърпя поредно фиаско в петък в опита си да разгледа по същество законопроекта за закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Заседанието първо бе прекъснато, след това бе подновено и накрая бе прекратено, за да не се застъпва с работата на пленарния състав на Народното събрание.

Предвид малкия оставащ живот на 46-я парламент, закриването на специализираното правосъдие в този му вид ще остане за неясното бъдеще. Правната комисия ще направи нов опит да разгледа законопроекта на първо четене, но за окончателното приемане на текстовете има нужда от поне две седмици. По всичко изглежда, че парламентът няма да има толкова дълъг живот.

Циркове и разигравене

Правната комисия започна работа в петък сутринта с отнемането на Бюрото по защита от контрола на главния прокурор Иван Гешев. Работата по този въпрос продължи над три часа. Следваше почивка, а работата по темата за спецсъда започна в 13.30 ч с встъпителното изказване на шефа на Апелативния спецсъд Георги Ушев.

Съдия Ушев, който доби голяма популярност със заседанията по мерките за задържане под стража на спецсъда, очаквано обясни колко лоша идея е закриването на подопечната му институция. Според него ще има сериозни проблеми с подсъдността по ред дела, а и няма готов анализ за ефективността на спецсъдилищата, който още се прави от Висшия съдебен съвет.

Последва изказване на Атанас Славов (Демократична България), че това няма да е необмислено, защото има подготвен голям пакет за промени в закона между първо и второ четене, който е внимателно разработен от Министерството на правосъдието. Тогава Андрей Михайлов от ИТН обясни, че е време заседанието да приключва. Така се стигна до първия голям цирк в правната комисия.

Има такъв народ, но няма такава комисия

Представителят на ИТН беше непреклонен и не прие предложенията на БСП да подложи точката на гласуване. Михайлов не се съгласи и с предложението на “Демократична България“ за удължаване на заседанието с 10 мин.

Представителите на БСП, „Демократична България“ и Мая Манолова (ИБГНИ) шумно изразиха несъгласието си. В надвикването се включи и главният прокурор, който би трябвало да е доволен от развитието на ситуацията. Намеси се Мая Манолова, която не е член на правната комисия и присъстваше на заседанието като гост. Тя се развика на Андрей Михайлов, че от десет заседания комисията не може да излезе с краен акт по този законопроект.

„Засрамете се“, предложи му Манолова. Председателят на комисията не се засрами, а обясни, че заседанието просто не може да продължи и минута повече след 14 часа.

Тогава се намеси Иван Гешев, който играеше обиден: “Искате да забраните на съдебната власт да говори ли? Незаконно не искате да изслушате съдебната власт… Искам да ме чуят българските граждани. Ако вие забранявате на съдебната власт да говори, кажете?“, каза Гешев на депутатите, които бяха започнали да излизат от залата и вече бяха станали от местата си.

Радостин Василев (ИТН) отговори на Мая Манолова, че тя е популист и се опитва да печели гласове с такива сцени по парламентарните комисии.
“Има такъв народ, но няма такова заседание“, заключи накрая Димитър Делчев от ИБГНИ.
Правна комисия. Втори дубъл

45 минути по-късно депутатите от правната комисия отново започнаха работа, защото се оказа, че Народното събрание всъщност не заседава. Единственото нещо, което се смени бе сградата, в която правната комисия продължи пререканията.

Така думата най-накрая бе дадена на Иван Гешев, който избра тактиката на градиращите заплахи. Той започна с предупреждението, че закриването на спецсъда ще доведе до “трудни времена“ за българските правоохранителни органи. И приключи с това, че ще се стигне до „съдебна и юридическа катастрофа“.

“Това ще доведе до регрес на делата срещу организираната престъпност“, каза Гешев и обясни, че тя може да стигне до нивата от 90-те години.
После каза, че Европейската прокуратурата също ще има огромни проблеми, защото европейските делегирани прокурори ще трябва да се явяват по дела из цялата страна, а не както е сега – само пред спецсъда в София.

“Това ще бъде една юридическа катастрофа, която ще доведе до пълен хаос в наказателното правораздаване“, каза главния прокурор и допълни: “В този законопроект има една дума – закриване“. Гешев предупреди, че ще има реакция и от ЕС.

“Няма как в един малък град, където на една маса седят кметът, учителят, шефът на полицията, а може би и попът, да се разследва сериозна организирана престъпност“, обясни главният прокурор, чието изказване приключи с: “Вие решавате. Приятен ден!“. След “приятен ден“ Гешев все пак реши да остане в залата, за да изгледа отблизо събитията.

В изказването на главния прокурор имаше и съвсем нова сюжетна линия. За първи път той призна, че връчването на корупцията по върховете на властта на специализираните магистрати е било грешка. За тази грешка той обвини депутатите, но прокуратурата горещо подкрепяше промяната в закона, когато тя беше приемана през 2017 година. Гешев спести критиките към тогавашния си ментор Сотир Цацаров.

“Тези структури бяха натоварени със свръхкомпетентност от парламента. Това натовари изключително много тези структури, което намали тяхната ефективност“, каза Гешев четири години по-късно. По-късно депутатите чуха как спецпрокуратурата не успяла да разследва пачките и кюлчетата в чекмеджето на Бойко Борисов заради остарелия Наказателен кодекс, който датирал от времето на Тодор Живков.
Иаказването на главния прокурор бе репликивано от Тодор Байчев (БСП).

“Разбирам болката на главния прокурор, все пак прокуратурата е неговият живот, но животът продължава. БСП ще подкрепи закриването на спецсъда, защото това са очакванията на голяма част от обществото“, каза той.

Завесата пада

Дебатът продължи с изказването на Надежда Георгиева (ДБ), че има тенденция спецпрокуратура да си затваря очите и не желае да разследва въпроси, които интересуват цялото общество. Тя даде пример с чекмеджето на Борисов, Булгартабак, пристанище Езерово, ТЕЦ Варна, печатницата на Пеевски и други. Иван Гешев призова да му се даде в ръцете европейско законодателство, но това не се правело, защото много широк кръг хора биха имали проблем.

По темата се включи Екатерина Захариева (ГЕРБ), която припомни, че прокуратурата и спецсъдът са имали успехи срещу организираната престъпност, които бяха отчитани от ЕК.

Точката обаче бе сложена от Явор Божанков (БСП). Той заяви, че закриването на спецсъда е плод на исканията на хилядите български граждани, които са протестирали за закриването на спецсъда и оставката на Гешев.

Божанков се обърна директно към главния прокурор: “Вие делегетимирахте прокуратурата до степен, в която всеки, на който му се повдигне обвинение, се превръща в герой“.

След това изказване в правната комисия отново се възцари пълен хаос, никой не слушаше другите и Андрей Михайлов (ИТН) окончателно прекрати заседанието, за да не застъпва с пленарната сесия на НС от 16 часа.

Нежеланието за закриване на спецсъда е очевидно

Проектът за закриването на специализираното правосъдие изчаква на трупчета вече две седмици в правната комисия. През миналата седмица две заседания на комисията бяха провалени заради липса на кворум.

Преди три дни Андрей Михйлов не свика заседание след края на парламентарния дебат за бюджета и го отложи за четвъртък. Късно вечерта в четвъртък бе направен опит за заседание, но председателят на парламента Ива Митева дойде в комисията и призова депутатите да не правят като техните предшественици, които заседаваха нощем без аудитория.

Така се стигна до петъчното заседание, което отново не доведе до гласуване.

Източник: mediapool.bg

The post “Няма такава комисия“. Закриването на спецсъда претърпя фиаско appeared first on Начало.

0
0