Нов проблем пред пазара на труда в България

Острата липса на кадри продължава да се усеща. Най-тежко е положението в Бургас, където към момента – преди началото на летния сезон, се търсят 27 000 работници. С 300 по-малко, или 26 700 работници се търсят в София. На трето място е Варна, където липсват 25 800 работници. Пловдив остава на четвърта позиция. Там бизнесът търси 18 900 работници, сочи анализ на Института за пазарна икономика.

Трите основни сектора, в които се търси работна ръка са туризъм, търговия и транспорт.

Специалисти са на мнение, че единственото решение е внос на работна ръка. Процесът за този летен сезон е трябвало да стартира преди доста време, но това не се е случило. Процедурата е доста тромава и трябва да се улесни. Работодател, който иска да наеме чуждестранно лице на работа, трябва да спазят 17 различни точки в процеса на внос на кадри.

В същото време тенденциите сред бизнеса е да не наема работна ръка, защото такава трудно се намира, а да разпредели допълнителната работа на старите си служители.

Ниската безработица в съчетание с липсата на достатъчно кадри води до нисък ръст на безработицата. Не трябва да се пропуска и факта, че на част от безработните не им се работи, което допълнително утежнява ситуацията.

Източник: fakti.bg

The post Нов проблем пред пазара на труда в България appeared first on Начало.

0
0