Новият шеф на НС: Недопустимо е парламентът да е придатък на изпълнителната власт

„Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република“, каза пред бТВ новият председател на Народното събрание Никола Минчев.

„Нашата цел е да правим политика по нов начин, по правилен начин“, каза още той.

Има предпоставки коледната ваканция на депутатите тази година да не е обичайната за НС, има доста важни задачи и, може би, няма да е пълната ваканция, но предстои дебат в парламента, каза Минчев.

По думите му не е нужна кардинална промяна в правилника на Народното събрание, но е възможно да има известни корекции. Минчев посочи, че е против политическото номадство в парламента – преминаването на депутати от една парламентарна група в друга, и ограничението това да се прави вероятно ще остане в правилника.

Сред приоритетите на парламента ще е закриване на специализираните съд и прокуратура. Темата за смяната на главния прокурор е много наболяла, изисква малко повече време, прокурорските промени трябва да се направят през закона за съдебната власт, посочи още председателят на парламента.

Един от начините, по които главният прокурор влияе, е централизираната структура на прокуратурата, което му дава възможност да влияе върху всички прокурори, промяната в тази структура на ВСС минава обаче през конституционни промени, което я прави по-трудна, посочи Минчев. Според него един от начините за сериозна промяна на ВСС е той да стане временно действащ орган.

По повод това дали не трябва да се изисква зелен сертификат за достъп и до Народното събрание той каза:

„Поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са за всички“.

Минчев обаче добави, че е възможно да се въведе и тестване за депутатите веднъж седмично, както в момента се прави за учениците.

Той призна, че не е мислил по казуса с депутата Делян Пеевски от ДПС и как ще се изплаща заплатата му от НС, след като е в списъка „Магнитски“.

В „Продължаваме промяната“ Никола Минчев бил поканен от Кирил Петков. Двамата се познават от около 7 години. Рабитили са заедно по каузи, като спасяването от застрояване на плажа „Корал“.

Източник: mediapool.bg

The post Новият шеф на НС: Недопустимо е парламентът да е придатък на изпълнителната власт appeared first on Начало.

0
0