Нова детска болница може да има най-рано след 5-6 години

0

0
Нова детска болница може да има след 5-6 години, ако се започне от нулата с анализ на нуждите, архитектурен конкурс, изготвяне на нов проект и строителство. Това коментираха експерти на обществена дискусия на тема „Национална детска болница в България в контекста на добрите европейски и световни практики“, организирана от Демократична България в Народното събрание. Дотук вече бяха изгубени близо 3 години и бяха налети пари в проект, който се оказа, че е невъзможно да бъде изпълнен.

Настоящият проект е невъзможен

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова потвърди в понеделник, че проектът за детската болница не може да продължи като реконструкция на стария строеж в двора на Медицинска академия. По думите й болницата трябва да бъде изпълнена като изцяло нова сграда, но това не може да стане в рамките на съществуващата обществена поръчка.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdetskabolnitsa%2Fvideos%2F268925334567140%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Миналата седмица Министерството на здравеопазването даде указания на държавната здравна инвестиционна компания, която управлява проекта за детската болница, да започне прекратяване на съществуващия договор за строителство с “Главболгарстрой“. Процедурата обаче е в застой, тъй като инвестиционната компания очаква изрично решение на собственика на капитала (МЗ или Министерския съвет). От гражданската инициатива “За истинска детска болница“ настояват проектът да бъде рестартиран с анализ на потребностите, ново задание, архитектурен конкурс и нова обществена поръчка за строителството на болницата.

Мястото на болницата е под въпрос

На дискусията в НС стана ясно, че е под въпрос дали болницата изобщо да бъде в двора на Медицинска академия. Според Комитова най-правилно е новата болница да е в двора на Медицинска академия, близо до друга здравна инфраструктура.

Според други експерти обаче първо трябва да се направи анализ на нуждите, да се определи от каква площ се нуждае бъдещата болница според броя отделения, пациентопотока, нуждите от паркоместа и др. и на тази база да се прецени дали теренът е подходящ или не. Арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България посочи, че качественото задание е ключово за построяването на качествена болница и затова всичко останало трябва да стъпи върху анализът на нуждите и заданието.

Лекари повдигнаха въпроса и дали теренът на недостроения Институт по педиатрия не може да се обедини със съседен терен, отреден за ректорат, така че бъдещият детски болничен комплекс да разполага с по-голяма площ.

Най-малко 6 години за болница “от нулата“

Според арх. Емануил Марков, който живее и работи във Франция, всякакви дискусии са абсолютно безсмислени докато няма ясно задание и анализ на нуждите на болницата. Той изрази недоумение как при сегашния проект едно задание от 20 страници е дадено в ръцете на строителя и той е оставен да прави по него каквото си иска. Той обясни, че е нормално техническото задание да е документ от няколкостотин страници и в него всичко да е детайлно описано. Според Марков са необходими една година за изготвянето на техническо задание, 6-8 месеца за архитектурен конкурс, 2 години за проектиране и 2 години за строителство или близо 6 години за построяването на нова болница. Той сподели опита си от френска болница на площ отт 70 000 кв. м., чийто проект е започнат през 2003 година, строителството е започнало през 2006 г., а първата операция е била извършена през 2009 година.

Същият срок от 6 години беше посочен и от инж. Франк Андерсен, ръководител на проект за изграждането на детска болница в Дания.

Подкомисия за детското здравеопазване

Д-р Таня Андреева, депутат от ДБ и активист на инициативата “За истинска детска болница“ съобщи, че ще предложи създаването на подкомисия за детското здравеоопазване към парламентарната здравната комисия. Една от целите на подкомисията ще бъде да анализира потребностите на бъдещата детска болница с помощта на експерти.

“Две години изгубихме безценно време, в което можехме да минем през половината от тези процеси. Можехме да имаме качествен анализ на нуждите, подробно задание и международен конкурс, за да започнем изграждането на болницата. Ако не извървим всички тези стъпки. Отново ще стигнем доникъде: до задънената улица, към която вървим вече не знам колко време“, заяви Андреева.

Според нея, докато тече прекратяването на съществуващия договор, трябва да се започне с анализът на нуждите на бъдещата болница, за да не се губи повече време.

Анализът трябва да бъде извършен от МЗ, но ако няма капацитет, може да го възложи и на външна компания.

Докато чакаме новата болница какво правим със съществуващите?

Директорът на специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ д-р Благомир Здравков постави въпросът в това състояние ли ще бъде оставено детското здравеопазване, докато се чака новата детска болница.

„Проблемът, който остава неизказан е какво правим с доста проблемното и към момента детско здравеопазване. Дали остава в това положение? Защото преди около 3 години мисля, че се каза, че нови инвестиции в сегашната специализирана детска болница не може да има, тъй като ще се изгражда нова. Което за мен е меко казано опростенческо. В нашата болница има 6 интензивни легла. Според европейските стандарти за квадратура за едно интензивно легло са нужни 10 кв. м. В момента при нас за 1 интензивно легло разполагаме средно с 5.8 кв. м. За стая с 2 легла квадратурата би трябвало да е 13 кв. м. В нашата, наскоро станала печално известна клиника по пулмология имаме стаи с по 2 легла на 7.74 кв. м.“, посочи Здравков.

“Политическата апатия винаги остава безнаказана“

“Едно неблагополучие с пациент рефлектира върху дежурните екипи и често върху ръководствата на болниците, но политическата апатия винаги остава безнаказана“, заяви той.

Детският пулмолог проф. Рада Маркова постави въпросът с приемствеността на политическо ниво, за да не се полуи така, че настоящият кабинет да разреши нещо, което следващият да отмени. Тя предложи чужда компания, без интереси у нас, да изпълни проекта за детската болница.

Д-р Александър Симидчиев от ДБ заяви, че в парламентарната здравна комисия ще бъде търсен надпартиен консенсус по въпросите на здравеопазването и в частност за детската болница, за да се гарантират устойчиви решения.

Проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация, коментира, че от 5 млрд. за здравеопазване едва 11-14% са за детско здравеопазване, което означава, че има значителни финансови резерви то да се подобни. Като пример той даде лекарствата за деца до 5-годишна възраст да са напълно безплатни.  

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0