Нинова с ултиматум: Ако ГЕРБ приеме ветото на президента, се връщаме в парламента!

1

0

Ветото на президента поставя нашите искания и по-важните от тях са начинът на вземането на решения в комисиите, което бетонира една партия; мъртвите души; невъзможността да се обжалва
Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкри кога депутатите от левицата биха се върнали в пленарната зала.
Ако управляващите подкрепят ветото на президента Радев, ще свикам на заседание Националния съвет, каза пред медиите Нинова.
Пленумът взе решението за напускане на парламента и пак той трябва да вземе друго решение.
„Ако управляващото мнозинство приеме ветото на президента, това означава, че е изпълнило и нашите искания и това би било основание да свикаме Национален съвет и да си преразгледаме решението. Ветото на президента поставя нашите искания и по-важните от тях са начинът на вземането на решения в комисиите, което бетонира една партия; мъртвите души; невъзможността да се обжалва, пише епицентър. Ако днес в комисия и утре в зала, управляващите приемат ветото, т.е. приемат тези наши аргументи, ще свикам Националния съвет и искам преразглеждане на решението. Ако отхвърлят ветото, те не изпълняват нашите искания и въпросът за връщане не стои“, обясни пред медиите Нинова.
„Ние не сме писали мотивите на президента, но вижданията ни съвпадат. И питам – кой в България не би искал да бъдат изчистени избирателните списъци“, посочи Нинова, обръщайки се към медиите.
По-късно през деня парламентарната комисия по правни въпроси трябва да обсъди върнатите от президента Румен Радев за ново разглеждане поправки в Изборния кодекс.
На 17 февруари Националният съвет на БСП взе решение социалистите да излязат от Народното събрание заради наложените от управляващите промени в Изборния кодекс. С тях се обезсмислят преференциите и се променя начина на обжалване на решенията на изборните комисии.
Настояваме Европейската прокуратура по-бързо да се формира и да започне реални разследвания за злоупотреби с европейски средства в България, каза още на пресконференцията на „Позитано“ 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова.
„Поставяме и следващ въпрос на правителството. На какво основание, с какви мотиви, с чие решение, правителството на България гласува избора на бъдещия европейски прокурор“, каза Нинова и посочи, че чадърът върху местните видни политически личности, описани в доклада на ЕК за България от 2019 г. и избора на европейски прокурор са са свързани.

„Ние настояваме Европейската прокуратура по-бързо да се формира, да заработи по-бързо и да започне реални разследвания за злоупотреби с европейски средства в България. Не ни е ясно по какъв начин и с какви критерии българското правителство взе решение кого да подкрепи и кого не от кандидатите за бъдещия европейски прокурор“, допълни Нинова. Тя определи доклада на ЕК за България през 2019 г. като най-тежкия удар върху българското правителство и то от партньорите на ГЕРБ. „Някак си никой не говори за това. Тази констатация, ако беше направена в друга европейска държава, допускам, че реакциите щяха да бъдат съвсем други“, допълни Нинова. По думите ѝ чадърът върху местните видни политически личности поставя големия въпрос за борбата с корупцията и за справедливостта. Лидерът на БСП обърна внимание как правителството се бори с прането на пари: „Като кара детски учителки, читалищни дейци да се редят в ДАНС на опашка и да подават декларации за пране на пари. Като кара счетоводители, адвокати да доносничат за своите клиенти, но си затваря очите пред констатациите на Европа, че в големите злоупотреби, в големите кражби стоят местни видни политически личности“, допълни още Нинова.
„Две трети от докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване касаят местни видни политически личности, но по тези случаи правоприлагащите органи не са предприели подходящи последващи действия“. Това е оценка на ЕК за България. Искаме да попитаме кои са видните местни политически личности, за които в България не се водят разследвания за финансови злоупотреби“, посочи Нинова. Тя припомни, че преди време заместник-главният прокурор Иван Гешев е казал, че български политици са получавали нерегламентирано пари от Цветан Василев в куфарчета. „Тогава питахме, дайте ги, кои са тези български политици. До ден днешeн няма отговор на този въпрос. Същият въпрос стои и сега. И ние ще го отправим към ЕК и към главния прокурор на България. Искаме имената на местните видни политически личности, които са отбелязани в този доклад“, подчерта още Нинова.

 

Материалът Нинова с ултиматум: Ако ГЕРБ приеме ветото на президента, се връщаме в парламента! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

0
0