Нинова: Необходими са промяна и нови избори – стабилност има в бедността и в неравенствата

0

0

Необходима е промяна – стабилност имаме в бедността, в неравенствата, в битовата престъпност, в срива на икономиката и такава не ни трябва. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Панорама“ по БНТ.
„ГЕРБ управляват в последните 10 години и не могат постоянно да се оправдават с миналото“, допълни Нинова. „От половин година имаме „Визия за България“. Къде са ви програмите, господа, за да седнем да говорим?“, обърна се тя към гостите в студиото – Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ.

Лидерът на БСП попита, ако правителството, според ДПС, е вредно за България, защо го спасяват няколко пъти. Нинова посочи, че правителството е било спасено от ДПС, включително в нощта на приемането на Изборния кодекс. „Чухме от г-н Цветанов, че или им давате кворум, или си отиват и правителство, и парламентът“, обърна се Нинова към Карадайъ.

По отношение на срещата с кметовете във Видинско и заплахите към тях да не се срещат с нея, Нинова заяви, че в социалните мрежи може да се види видео от цялата среща, в която кметове на БСП, независими и на ГЕРБ, публично и пред телевизията казват: „Нас ни притискаха да не идваме на срещите“.

Нинова опроверга Цветан Цветанов и заяви, че позицията на БСП за Венецуела е за ненамеса. „Позицията на БСП е същата като на ООН, а тя е ненамеса във вътрешните работи“, каза още лидерът на БСП.

„Подходът на БСП е принципен, не силов – предсрочните избори не могат да бъдат цел, а средство за смяна на управлението и промяна“, подчерта лидерът на БСП.

По думите ѝ цел може да бъде смяна на управлението и промяната. „Това е цел. Да промениш системите. Да промениш за по-добър живот. Ние ясно сме заявили своята позиция. Казали сме преди четири или пет месеца, да искаме предсрочни избори“, каза още Нинова, пише епицентър.

„Много се говори тези дни, защо БСП е напуснала парламента. Много неверни неща се твърдят. Напуснахме по три причини. В онази нощ, когато се гласува кодексът, управляващото мнозинство грубо наруши законите на България. Например – наруши действащия закон да има машинно гласуване във всички секции или наруши закона, който изисква да бъде сменена ЦИК. На второ място, грубо посегна на граждански права, например правото с преференция да разместваш листите. Още по-важно правото по съдебен ред да искаш да обжалваш решение на някоя от избирателните комисии. Това е сериозно нарушение. Третото, заради което сме напуснали е, че това стана не в диалог с партиите. Диалог, ако има, той се води в комисиите“, каза Нинова и обърна внимание, че в нощта на приемане на Изборния кодекс, е имало див пазарлък в полунощ по стаите на парламентарните групи.

„Г-н Цветанов казва: „Ние поискахме по решение на ДПС да се махнат преференциите“. ДПС казва: „Искахме машинно гласуване“. Валери Симеонов казва: „Бях свидетел на сделки“. Това беше брилянтен образец на модела на Прехода и задкулисието“, подчерта лидерът на БСП.

Нинова обяви, че БСП е получила оферти да участва в това.
„Разбира се, че ги отказах. От всички партии. Г-н Цветанов, казахте в ефир: „Разговарях с БСП“. Г-н Цветанов казва, че трябва да се чуват аргументите на другите – 16 часа аргументи от трибуната на опозицията. Това е нарушаване на закона, газите Конституция, газите закони. Никой не ни чу. Решиха си го, сега им наредиха, правят точно обратното“, допълни още лидерът на БСП.

Според нея големият въпрос не е за БСП, за ГЕРБ или за ДПС.
„Ние напускаме, защото искаме върховенство на закона независимо от партийните и тесните ни и лични интереси“, каза Нинова. Тя призова да се сложи край на това задкулисие. „Това са нашите позиции“.

„Направихме обръщение към граждански структури, извънпарламентарни партии, към всички с протегната ръка и днес вече проведохме първата среща. 11 организации досега са заявили съгласие. Ние всеки ден ще провеждаме такива срещи. Другата седмица ще имаме среща с европейските посланици“, допълни Нинова.

Попитана кога би се върнала БСП в пленарна зала, Нинова заяви, че това зависи от управляващите и дали ще възстановят върховенството на закона, правата на хората и дали ще се води прозрачна политика пред всички.

На въпрос за различията между позициите на БСП и ПЕС Нинова попита какво общо има Изборният кодекс и нарушаването на законите в страната с ПЕС и със Сергей Станишев.

„Ако на някой още не му е ясно в България – да, ние сме против Истанбулската конвенция. Няма да отстъпим от това, каквото и решение да вземат ПЕС или г-н Сергей Станишев“, изтъкна Нинова.

„Единственото, което искаме, е да има честни избори и всеки да гласува свободно. Не агитираме да се гласува за БСП, а да се гласува свободно. Затова и нашата крайна цел е да се възстанови върховенството на закона. Предсрочните избори не могат да бъдат цел, а средство за постигане на цел. Разбира се, предсрочните избори са задължителни, защото от ДПС са прави – държавата се срива. Такава е диагнозата на болестта. Но ние няма да подкрепим предложението на ДПС за съставяне на програмен кабинет, защото е абсолютно неприемливо за нас. Това отново е разпределяне на властта в ущърб на народа и тогава именно народът ще стане истинската опозиция“, коментира още Корнелия Нинова.

 

Материалът Нинова: Необходими са промяна и нови избори – стабилност има в бедността и в неравенствата е публикуван за пръв път на Региона Бг.

0
0