НЗОК не плаща за зъбни протези заради празнота в закона

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) все още не заплаща зъбни протези, въпреки че за целта бяха предвидени 2 млн. лв. при актуализацията на миналогодишния бюджет. За това алармираха зъботехници, които поискаха оставката на управителя на здравния фонд проф. Петко Салчев заради това, че не е спазен законът.

Според зъботехниците тези 2 млн. лева биха били достатъчни за изработването на 10 000 протези и в крайна сметка потърпевши са пациентите.

От НЗОК коментираха, че заплащането на протезите изисква редица законови и подзаконови нормативни промени.

„Актуализацията на бюджета на НЗОК сама по себе си не регламентира начина, по който да се заплащат протезите. В поредица срещи между управителя на НЗОК, Българския зъболекарски съюз (БЗС) и представители на зъботехниците, както и в кореспонденцията между страните, се търсеха възможности за изработване на условия, ред, механизъм и критерии за заплащане на тоталните зъбни протези“, обясниха от фонда.

Освен това по закон НЗОК заплаща само за медицинските изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, каквито зъбните протези не са, т.е. и този текст се нуждае от прецизиране.

Имало и въпроси, по които няма окончателно становище от Българския зъболекарски съюз.

От НЗОК обясниха, че са запознали МЗ с проблема, тъй като касата няма право на законодателна инициатива.

Източник: mediapool.bg

The post НЗОК не плаща за зъбни протези заради празнота в закона appeared first on Начало.

0
0