На пресконференция БСП и ПП „Партия на Зелените“ с еднакви позиции по важни теми!

1

0

„По време на разговорите с Партия на зелените се видя, че имаме еднакви позиции по приетите промени от управляващото мнозинство в Изборния кодекс“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя уточни, че по време на срещата те са настояли да се отменят гласуваните текстове, да се пристъпи към възстановяване на правото в комисиите- решенията да се вземат с 2/3 и всички партии да имат възможност да участват, да се възстанови обжалването пред ВАС с касационна жалба, да се изчистят списъците от мъртвите души, да се възстановят преференциите. „Това са всички искания, които БСП е поставила по време на гласуването на кодекса и след това. По тези теми имаме разбиране и ще работим съвместно с тях и други граждански организации, всеки с каквито възможности разполага, за да гарантираме този свободен и честен избор“, допълни Нинова. Тя е категорична, че няма значение партийната принадлежност и идеологически различия. „Тук стоят въпроси над нашите тяснопартийни интереси. Това са въпросите за демократичния процес на избор, правовата държава, върховенството на закона, свободния избор на всеки български гражданин“, каза още председателят на БСП. Нинова припомни, че БСП е предприела поредица от срещи с извънпарламентарни партии и граждански сдружения във връзка с промените в изборното законодателство, търсене на общи позиции в защита на честни избори, прозрачност, свобода на избора, за да бъдат пресечени всякакви възможности – законодателни и практически за подмяна на вота на хората и за кражба на изборите. Тя припомни, че такава среща е проведена и с гражданско движение „ДНЕС“. Разговорите по темата с различни организации ще продължат.

Партията на зелените на „Позитано 20”: Всички приети изпълнения и допълнения към Изборния кодекс дават възможност манипулиране на изборния процес

По време на съвместна пресконференция в централата на БСП „Позитано 20”, от Партията на зелените се обявиха против приетите промени в Изборния кодекс. „Ние сме за пълната му отмяна – смятаме, че върховенството на закона и провеждането на честните избори, които да защитят вота и правата на всеки български гражданин, е изключително важно”, коментира изпълнителният секретар на Партията на зелените Христо Дунчев. По думите му позицията им за отмяна на така приетия изборен закон съвпада с позицията на БСП.

Владимир Николов, председател на Партията на зелените, заяви: “ Всички промени в Изборния кодекс дават възможност за предимство и манипулиране на изборите. Нашето предложение е да не се обсъждат едно по едно тези решения, които са приети, а изобщо да се оттегли законът и да се остави старият Изборен кодекс. Така ще отговорим и на изискването в предизборна ситуация да не пипаме изборни правила”. Той допълни, че е необходим по- голям контрол върху движението на протоколите и бюлетините. По думите му към машинното гласуване трябва да се включи и електронно сканиране на протоколите, и машинно преброяване. „Призоваваме управявляващите, гласувайки ветото на президента, да се откажат от идеята за промяна на Изборния кодекс”, заключи Николов.

Недопустимо е да се харчат народни пари за лов и риболов

„В ръцете на мнозинството в Народното събрание е да променят правилника за работата на парламента. Ние сме дали своето становище. Отказали сме се от всякакво заплащане и ползване на командировъчни, но да се реши принципно въпросът . Искаме да се разгледа и нашето предложение, което въвежда справедливост – да се намалят и замразят заплатите на депутатите и да не се увеличават на всеки три месеца, автоматично, с ръста на средната заплата.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция. „Това е несправедливо“, отсече председателят на левицата. При тази задълбочаваща се бедност и неравенство, при 2,5 млн. българи, които живеят на прага на бедността, заплатите на политиците да растат автоматично е абсолютно неморален акт“, каза тя.

Корнелия Нинова определи командировките на двама депутати от ПГ на „БСП за България“ на ловно-рибарско изложение в чужбина, като – недопустимо действие. „Вчера им казах да върнат парите, които са ползвали. Ако зависеше от мен, не бих поставила подпис под такава командировка. Не е разбираемо, защо г-жа Караянчева се е подписала. Не може да се харчат народни пари за екскурзии за лов и риболов“, заключи тя.

 

Материалът На пресконференция БСП и ПП „Партия на Зелените“ с еднакви позиции по важни теми! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

0
0