На живо: Започнаха преговорите между ИТН и ДБ за бъдещ кабинет (видео)

0

0
В парламента започнаха разговорите между първата политическа сила „Има такъв народ“ и „Демократична България“ в търсене на подкрепа за съставяне на правителство.

Партията на Слави Трифонов е представена от заместника му Тошко Йорданов, организационния секретар Виктория Василева, както и Филип Станев и Ивайло Вълчев.

От „Демократична България“ участват двамата съпредседатели Христо Иванов („Да, България“) и Атанас Атанасов (ДСБ), както и съпредседателя на „Зелено движение“ Владислав Панев.

„Надявам се срещата да протече спокойно и лесно, защото поне от наша гледна точка нямаме разминавания. И да имаме някакви различия – те са в начина на постигане на крайната цел. Надявам се да препотвърдим едни на други основните си цели, за да дадем добър знак, че ще има правителство „, каза в началото на срещата Йорданов

„Изчегъртването на ГЕРБ е задача номер едно“, добави той.

„Самият факт, че минаха тези избори по начина, по който минаха, че подобрихте своя резултат, е поредица от добри знаци. Ще участваме в това с позитивизъм и максимална енергия от наша страна“, отговори Христо Иванов.

ИТН отправиха покани за консултации за евентуалното си бъдещо правителство към всички партии в парламента без ГЕРБ. Фактът, че сред поканените е и ДПС, предизвика изненада, тъй като тази партия е възприемана като символ на корупицонния модел и задкулисието, заедно с ГЕРБ. Самите представители на ИТН доскоро твърдяха, че не желаят нито подкрепа, нито разговори с ДПС, най-малкото защото миналогодишните граждански протести поискаха да се разруши модела „Борисов-Пеевски -Гешев“.

Преговорите с БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме“ ще се проведат в събота, а тези с ДПС – в неделя.

Форматът на разговорите е като на консултациите при президента, които са задължителни по конституция преди връчването на първия проучвателен мандат – ИТН и събеседниците им казват по няколко отриващи думи пред медиите, после срещата е закрита и медиите чакат края ѝ.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdemokrati.bg%2Fvideos%2F558586101816013%2F&show_text=false&width=428&t=0″ width=“428″ height=“476″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

 

Очаквайте подробности

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0