Напрежението продължава: Турция се оплаква от гранични проверки, България търси контрабанда

 

Турция е връчила на България дипломатическа нота заради гранични проверки на влизащи у нас автобуси, съобщи БНР. Действията на турската идват, след като през седмицата посланиците и двете страни бяха привиквани за обяснения заради напрежение покрай изборите.

Българските власти провеждат операция срещу контрабандата е официалната българска позиция. По информация на Mediapool МВР е имало оперативна информация, че се готви прекарване на контрабандни стоки като се е разчитало, че заради големия поток от пътуващи проверките ще бъдат по-слаби.

В един от проверените тирове са открити десетки кашони незаконни цигари. Общото им количество е около 3 тона. Намерени са и всякакви други контрабандни стоки. По неофициална информация почти не е имало проверено превозно средство, независимо автобус, кола или камион, в което да не е открито нещо незаконно.

„В хода на акцията са извършени проверки на 37 автобуса, 6 тежкотоварни автомобила с ремаркета и полуремаркета, 40 леки коли, както и на преминаващи пеша пътници. От 13 автобуса са иззети общо 3870 артикула, обозначени с лого и надпис на защитени търговски марки, без разрешение на правопритежателя. Стоките – текстилни изделия, парфюми, обувки и чанти, са иззети с разписки. В хода проверките, в багажа на пътниците са намерени и 16 800 къса безакцизни цигари и 8 кг тютюн за наргиле“, съобщиха от МВР.

Към момента операцията е приключила и през „Капитан Андреево“ се минава свободно.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fergin.ersoy.7%2Fvideos%2F434305171593794%2F&show_text=false&width=267&t=0″ width=“267″ height=“476″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Засилените проверки на автобуси на пункта „Капитан Андреево“ започнаха още в петък вечерта. бТВ съобщи за над 30 спрени рейса. Проверката на всеки от тях отнема часове, което на практика блокира трафика. Турски медии пък твърдят, че според чакащите на границата хора българските власти ги спират, за да не гласуват на президентските избори. Някои твърдят, че чакат на границата по 12 часа.

 

В четвъртък вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че има опити за намеса от страна на Турция в изборите у нас. По-късно техният посланик Айлин Секизкьок. бе привикан във Външно министерство. На дипломата бе заявено, че България очаква „турските институции категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в страната ни, по време на балотажа на изборите за президент“.

 

 

Същата вечер пред турското посолство имаше протест. Сградата бе замеряна с ябълки и домати.

На следващия ден турската страна реагира и привика българския посланик Ангел Чолаков. Пред него Турция отхвърли обвиненията за намеса в изборите.

Данните на ЦИК сочат, че на вота миналата в някои секции в Турция са гласували с изключителна скорост – за подаването на един глас е била нужна по-малко от минути. В същото време има множество свидетелства за нарушения – най-вече гласуване на машините вместо избирателите.

Източник: mediapool.bg

The post Напрежението продължава: Турция се оплаква от гранични проверки, България търси контрабанда appeared first on Начало.

0
0