Нагоре! Биткойн поскъпна обратно над 50 000 долара за пръв път от месец насам

По време на търговията във вторник водещата криптовалута Биткойн поскъпна над бариерата от 50 000 щатски долара за пръв път от четири седмици насам, задълбочавайки възходящото си движение от началото на октомври.

Криптовалутата с най-голям пазарен дял падна под това ниво на 7 септември на фона на по-широка продажба на акции на фирми, свързани с криптовалута и блокчейн търговия в същия ден. Спадът на биткойна се задълбочи през следващите септемврийски дни, достигайки на 21 септември до ценово дъно около 40 596 долара.

Последва обаче подновен интерес към най-популярната криптовалута и по-рано днес биткойнът поскъпна до около 50 300 долара, преди да върне към 50 000 долара, но все още с растеж от 2% в рамките на деня.

Инвестиционните продукти и фондове в криптовалута отбелязаха рекорден приток на средства за седма поредна седмица, тъй като институционалните инвеститори приветстваха по-позитивни за криптоиндустрията изявления от страна на регулаторите, показаха данни от мениджъра на цифрови активи CoinShares, оповестени в понеделник.

Според данните притокът на средства към сектора на цифровите валути достигна 90,2 милиона долара през миналата седмица, като инвестициите в биткойн бяха за цели 69 милиона долара от всички тях. През последните седем седмици притокът на средства в криптовалути достигна 390 милиона долара, а от началото на 2021 г. – тези инвестиции възлизат на цели 6,1 млрд. долара.

„Вярваме, че този решителен обрат в настроенията се дължи на нарастващото доверие на инвеститорите в този клас активи и на по-позитивните изявления на Комисията за борси и ценни книжа на САЩ (SEC) и на Федералния резерв (Фед)“, отбеляза Джеймс Бътерфил, инвестиционен стратег в CoinShares.

На конференция на „Файненшъл таймс“ през миналата седмица председателят на SEC Гари Генслер повтори подкрепата си за фондове, търгуващи с биткойни, които инвестират във фючърсни договори вместо в самата цифрова валута.

Ден по-късно пък председателят на Фед Джером Пауъл посочи пред Конгреса на САЩ, че Фед няма намерение да забранява криптовалутите.

Източник: fakti.bg

The post Нагоре! Биткойн поскъпна обратно над 50 000 долара за пръв път от месец насам appeared first on Начало.

0
0