Мъжът, заплашил Ива Митева, бе върнат за постоянно в ареста

0

0
26-годишният Любомир Яков от Стара Загора, който е уличен в отправянето на смъртна заплаха към председателя на парламента Ива Митева, бе върнат за постоянно в ареста. Това реши Софийският градски съд на свое заседание в четвъртък, което трябваше да се състои сутринта, но бе отложено за ранния следобед.

Яков, който бе пуснат преди ден под домашен арест, не се появи за гледането на исканата от прокуратурата мярка за постоянен арест. Служебният му защитник Боримир Цанов каза, че няма връзка с него откакто напуснал ареста и му казал, че тръгва за . Служебният защитник на мъжа – адвокат Боримир Цанов, разказа пред съда, че след като напуснал ареста, му казал, че тръгва към хисарското село Красново, където живее баба му и където съдът разпореди да изтърпява домашния си арест. Яков имал само 13 лв. и повече адвокатът му не го чул, защото обвиняемият нямал телефон.

Баба му пък каза, че не го е виждала от 31 август, а по-късно от Софийския градски съд съобщиха, че мъжът ще бъде конвоиран от Стара Загора и не се явил в съда, защото бил на „обследване“ в дирекция „Борба с организираната престъпност“.

След като по-късно през деня Яков бе доведен в съда, стана ясно, че предишната вечер той е бил арестуван в същата компютърна зала в Стара Загора, откъдето е била изпратена заплахата за убийството на Ива Митева. Вместо да отиде при баба си, той стигнал на стоп от София до Стара Загора и отишъл в компютърната зала. Там е арестуван за нарушаване на условията на мярката си за неотклонение.

В съдебна зала Яков заяви, че нямал умисъл и поиска да остане под домашен арест, но съдът прие искания от прокуратурата постоянен арест.

След като Яков бе задържан часове след отправената по имейл до правосъдното министерство заплаха, от полицията съобщиха, че той е признал авторството на електронното писмо. Какъв е мотивът за изпращането му обаче все още не е ясно.

От „Има такъв народ“, чийто представител е Ива Митева, твърдят, че заплахата срещу нея е политическа демонстрация за сплашване, съвпадаща с приемането на първо четене в парламента на предложеното от нея намаляване на лицата, имащи право на държавна охрана.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0