Модна диктатура

След промените, настъпили през 20-те и 30-те годинипо отношение на модата и социалния статус, жените отново се завръщат към елегантността, каквато предлага стилът ню лук. Широките поли, модерни през 50-те години, предполагат още по-голяма свобода и предвещават задаващата се сексуална революция. С популярността на дънките и небрежния, но също и политически обоснован външен вид на хипитата през 60-те години отново се премахват границите между половете, поне по отношение на дрехите.

През същото десетилетие започва да се говори за “модната диктатура”, определяна от дизайнерите. И наистина, дори и днес някои известни дизайнери определят духа на епохата по отношение на модата. Същевременно обаче те самите са повлияни или преднамерено отразяват съществуващите социални тенденции. Това може да се открие по различните модели рокли.

Изкуството и модата си влияят взаимно в попарт движението от 60-те години. Като примери за провокативен съюз между мода, музика и социална критика можем да посочим ерата на пънка през 70-те години и гръндж модата на 90-те години – раздърпани дънки и износени маратонки..

0
0