Министърът на културата сменил позицията си за Ларгото, за да защити държавата

0

0
Министърът на културата проф. Велислав Минеков, който първоначално твърдеше за злоупотреби по проекта за реконструкция на Ларгото в София, сега е сменил позицията си и вече не ги вижда. Това става ясно от изпратено от него писмо до Министертвото на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)на 15 юни. В него той отрича да има злоупотреби при изпълнението на проекта за Ларгото.

В предаването на Сашо Диков по телевизия „Евроком“ проф.Минеков обясни промяната на позицията си с аргумента, че е бил длъжен да „защити държавата“.

„Диков, въпреки пладнежкия грабеж, аз трябва да защитавам държавата! Много е тъжно. Представи си също кого защитавам в този случай?! Представяш ли си в каква ситуация съм?!“, каза Минеков по повод писмото му до МРРБ.

Седмица, преди да изпрати писмото до МРРБ, министърът на културата обяви, че ще изпрати проектите за Ларгото, „Квардат 500“ и „Яйлата“ на европейския главен прокурор Лаура Кьовши.  

На пресконференцията на 8 юни проф. Минеков каза, че по проекта за Ларгото е получил становище от ОЛАФ, в което пише „за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4.5 милиона евро от целия проект“. „Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет“, каза тогава Минеков.

Сега в предаването на Сашо Диков в петък вечер той уточни, че е поставен в абсурдна ситуация и с писмото си до МРРБ не защитава предшествниците му на поста, които нарече „мръсници“. Минеков повтори, че въпреки „пладнешкия грабеж“, като министър е длъжен „да пази държавата“.  Той смята, че писмото му до МРРБ няма да има особен ефект. Надява се някой ден, когато България има „нормална прокуратура“, виновниците за това да получат наказанията си.

От гражданското сдружение „БОЕЦ“ обявиха, че не приемат обяснението на Минеков, че „защитава държавата“, защото са известни съвсем точно длъжностните лица, станали причина за налагане на санкции на страната ни от Европейската комисия. Това са бившите министри на културата Вежди Рашидов и Боил Банов, както и бившият премиер Бойко Борисов, пище „БОЕЦ“. Неправителствената организация настоява „отговорните да си понесат последствията, а не да бъдат оневинявани на най-високо ниво“.

Според „БОЕЦ“ със смяната на позицията си Велислав Минеков се нарежда до бившия министър на земеделието Десислава Танева, която настояваше да не казваме на Брюксел за далаверите в сектора. 

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgdboec%2Fposts%2F1904247369743570&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“819″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

 

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0