Минеков за казуса с „Труд“: Наемателят е ползвал властово и финансово покровителстване

0

0
Наемателят на сградата на Министерство на културата, където се помещава редакцията на в. „Труд“, се е ползвал от властово и финансово покровителство от предишни правителства. Прави се опит спорът за неплащания наем да „бъде наблъскан в потока с фалшиви новини, псевдозаигравания със свободата на словото, унищожаването на медии и прочие репресивни действия“. Това заяви в петък министърът на културата Велислав Минеков по време на парламентарния контрол. Той сравни казуса с даден апартамент под наем, в който някой без право настанява далечен роднина, който идва с домашните си животни, а друг трябва да пази овцата да не стане курбан.

Скандалът избухна след като министър Минеков поиска редакцията на в. „Труд“ да напусне сградата, която е собственост на Министерството на културата (Музеят на социалистическото изкуство в София), включително заради неплатен наем.

Както се оказа, фирмата – издател на вестника – „Труд Медиа“ ЕООД, изобщо няма договор за наем с държавата. Контрактът е с друга фирма – „Южен кръст 2001″ ЕООД“, притежавана от Петьо Блъсков – младши. Тя дължи на държавата близо 150 хил. лв. за наеми.

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков заяви, че няма да мръдне от сградата и обвини министър Минеков в потъпкване на свободата на медиите. В защита на Блъсков се изказа бившата управляваща партия ГЕРБ.

Властови протекции от предишни правителства

„Фактът, че фирмата „Южен кръст 2001″ се е ползвала с властово и финансово покровителство от предишни правителства, не променя факта на погазване на договорните отношения от нейна страна. Това определя твърдата позиция на МК по този въпрос“, каза в парламента Минеков.

Още преди дни МК посочи, че има договори с „Южен кръст 2001“, които забраняват тя да ги преотдава на трета фирма.

Издател на в. „Труд“, който ползва помещенията, е „Труд медиа“, чийто управител и съсобственик е Петьо Блъсков.

Минеков направи и разбивка на вече обявената от него сума от задължения на фирмата-наемател към министерството – общо 149 450.59 лв. От тях „Южен кръст 2001“ дължи към Министерство на културата 133 108.82 лв. във времето от 2015 до 2018 г. Плюс допълнителни 16 341.77 лв. за наем за юни, юли и август тази година, каза министърът.

По думите му фактът, че фирмата е некоректен платец, е установен през 2015 г. Покани за изплащане на задълженията са изпращани от министрите Вежди Рашидов през 2016 г., Рашко Младенов през 2017-а година.

„При министър Боил Банов (от третия мандат на кабинета „Борисов“- б.а.) е налице подготвена покана за изпълнение, но по необясними причини е неподписана от него, въпреки че сумата по задълженията е нараснала още повече. Обръщам внимание и подчертавам, че става дума за фирмата „Южен кръст 2001“. Министерство на културата няма никакви договорни отношения с в. „Труд“. Два договора с „Южен кръст 2001″ са два от 12 март 2012 г., и от 9 октомври от 2015 г., като са за по 10 години“, каза Минеков. Преди броени дни Mediapool пробва да получи коментар от Банов по казуса, но той отказа.

Изобилие от запори, кафене и луксозни автомобили

„За да намаля истеричния привкус на воплите, издавани от г-н Блъсков, ще добавя няколко бегли щрихи върху състоянието на съответната фирма. „Южен кръст 2001“ е собственик на „Български имоти – корпорация“ ЕООД и спрямо нея има заложени запори в полза на още 7 фирми. „Компакт – Меридиан“ ЕООД, „Монитор“ ЕООД, „Политика днес“ ЕООД, „Пресмаркет“ ЕООД, „Пресмаркет 1“ ЕООД, „Престрафик“ ЕООД, „Телеграф медия“ ЕООД – в ликвидация“, информира министърът депутатите. Търговският регистър показва, че „Южен кръст 2001“ е собственост на сина на Петьо Блъсков – Петьо П. Блъсков, а връзката със запорите се установява през „Български имоти – корпорация“ ЕООД.

„След тази блъсканица от натрупани дългове, фирмата поддържа кафене, за чието зареждане денонощно са паркирани луксозни автомобили, чиито брой през последните години нараства на 12 и които уятно домуват там, използвайки паркинга и охраната на министерството“, каза още Минеков.

Прави се ремонт, ще се приюти архива на БГ култура

Велислав Минеков открехна завесата за състоянието на сградата след като в предходните дни Петьо Блъсков посочи, че тя е празна, пълна с боклуци, а „по стълбите раждат котки“. В петък Блъсков изпрати на медиите и снимки, илюстриращи колко запусната е сградата, но не стана ясно защо търпи тази ситуация, а не напусне или поне не си уреди сметките с Министерството на културата.

„Що се отнася към завистливото поглеждане към останалите етажи на сградата, които се ремонтират за нуждите на МК, то без съмнение е плод на онзи рефлекс на неукротимата жажда за овладяване на нови обекти“, каза Минеков.

Той посочи, че сградата е предназначена за Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН):

„Тук се помещава скъпа апаратура и ще се доставя скъпа апаратура. Сградата следва да побере най-важното архива на българската култура, който съдържа над 30 000 архивирани и документирани обекти. Това е информация, която е уникална, а за не малко паметници и единствена. В тази връзка осигуряването на тази защита прави несъвместимо присъствието на фирми или институции, чиито предмет на дейност е от съвсем различно естество“, каза още Минеков.

Апартамент с животни и някой да пази овцата да не стане курбан

В отговор на въпрос от депутата Димитър Делчев (ИБГНИ), Минеков направи следното алегорично сравнение:

„Представете си за миг, че аз ви отдавам моят апартамент, който не е далеч оттук под наем с договор, без право да го преотдавате. Наемът би трябвало да бъде 1000 лева, но тъй като вие сте юрист, към който мога да се опра, тъй като вие сте част от НС, аз ще ви го дам само за 100 лева вместо 1000 лв. И след това обаче се случват неща, които са необясними. Вие каните в апартамента ваш далечен роднина, той пристига в апартамента, не сам, но заедно да кажем с домашните си животни. Там на балкона настанява кокошки, петли, пуйки, вътре в апартамента е неговото магаре, неговата млекодайна овца. На всичкото отгоре аз трябва да ги охранявам безплатно, за да не стане овцата на курбан. И не само това, но вие не си плащате и тези 100 лв., вие не си плащате електричеството, не си плащате водата, не си плащате отоплението и в този миг, когато ви кажа, че трябва да напуснете, вие въставате и казвате – Минеков мрази животните, той забрани на кокошките, петлите и пуйките да пеят. Той забрани на магарето да реве и на овцата да блее“.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvminekov%2Fvideos%2F158873726319284%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“646″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0