МВР арестува близо 700 души в акция „респект“ срещу купуването на гласове

0

0
Близо 700 души са били арестувани от началото на операцията срещу купуване на гласове, съобщи МВР. Тя започна на 1 юли с участието на жандармерията, охранителна, икономическа и криминална полиция. До 5 юли за по 24 часа са били арестувани общо 669 души. Паралелно с това се правят и проверки за адресните регистрации.

Местните лидери

За няколко дни са проверени близо 7 хил. души от криминалния контингент, съобщават от полицията. Наред с това са проверявани заложни къщи и фирми за бързи кредити – общо 1277 обекта.

„Установени са общо 644 лица, които са се утвърдили като местни лидери на групи, влияещи на изборния процес“, пишат още от МВР.

За пет дни полицията е издала близо 5 хил. предупредителни протокола.

Корпоративният вот

В опит да намали влиянието на т.нар. корпоративен вот полицията е започнала проверки и във фирми. Не става ясно по какъв критерий са подбирани дружествата. Проверени са 1275 собственици, пишат от МВР.

Информацията за акцията идва ден след като вътрешният министър Бойко Рашков обвини прокуратурата, че не обръща внимание на разследванията за търговия с вот и дори ги саботира.

От държавното обвинение отговориха, че той се опитва да се меси в работата на прокуратурата, но признаха, че са намерени списъци с имена. По последни данни са образувани 24 разследвания от над 220 сигнала. По останалите е възложено събиране на допълнителна информация.

Респект след респекта

Масовото превантивно прибиране в арестите на хора, за които има оперативна информация за съпричастност към определена престъпна дейност, е редовна практика на МВР през последните две десетилетия.

Първата шумна полицейска операция „Респект“ бе проведена по заповед на вътрешния министър Румен Петков през есента на 2005 година след убийството на банкера Емил Кюлев в центъра на София. Целта на Петков бе да се респектира криминалният контингент и да се покаже пред европейските институции, че България предприема мерки за пресичане на поръчковите убийства.

Тази операция се превърне в нещо като еталон за МВР и прокуратурата. Нейната схема бе повтаряне под всякакви форми през следващите години, включително от главния прокурор Иван Гешев, който беше обяснил, че ще се справи с битовата престъпност за една година.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0