Македонците ще махат “българския фашисти окупатор“ от учебниците

0

0
“Няма да променяме учебниците по история, но ще променим термина “български фашистки окупатор“, каза в сряда македонският премиер Зоран Заев във връзка с настояването на България за промяна на учебното съдържаниена страната.

В сряда на посещение в Скопие е еврокомисарят по разширяването Пол Вархеи. Преди ден той първо се срещна с българския президент Румен Радев, който поиска от Скопие „ясни правнообвързващи решения“, за да промени България позицията си и да одобри преговорната рамка на Северна Македония за членство в ЕС.

“Става въпрос за термини, определения, където определението на приятелската българска нация се свързва с фашисткия окупатор. Никъде в Европа не се споменава името на нацията. Казва се само фашистки окупатор. И в този дух, духа на приятелството, сътрудничеството и добросъседските отношения, очакваме това да стане. Забеляза ли сме определени слабости в българските учебници. Те също са готови да направят промените, защото по този начин се изгражда приятелство“, каза македонският премиер, цитиран от БГНЕС.

Заев смята, че през изминалите месеци двете страни са изградили допълнително приятелство, има увеличение на търговията, инвестиции в двете страни, има видимо сътрудничество между институциите.

Той отбеляза, че инфраструктурата между двете стрени непрекъснато са подобрява.

„Ще бъда нужно да се изпрати дипломатическа нота, в която ще се казва, че краткото име означава същото, както и дългото. Това значи, че Северна Македония и Република Северна Македония е едно и също и нямаме териториални претенции. Няма да се намесваме във вътрешните работи, включително и в малцинствени въпроси, защото става дума за български граждани и те имат своите права като хора и общност, могат да търсят своите права така, както е в РСМ и както е уредено във всички европейски страни“, каза Заев.

Македонският премиер допълни, че РСМ е готова да предложи на България да стане втората държава, която да пази македонското небе, след като Гърция е първият партньор в тази сфера.

“Третото нещо, което е много важно е да предотвратим говора на омразата. На първо място самите институции трябва да полагат усилия за изграждане на приятелство и да не провокират враждебност по отношение на паметниците, които са много и в двете страни. Фашизмът не трябва да има етническо определение“, коментира Заев.

Преди ден Румен Радев заяви, че „България очаква ефективни действия от институциите на Европейския съюз за утвърждаване на ценностите на демокрацията и зачитането на правата на човека в Република Северна Македония“..

Той припомни пред Вархеи, че 120 000 български граждани в Република Северна Македония са и граждани на Европейския съюз и страната ни разчита на подкрепата на европейските институции за ефективното зачитане на техните права, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Изявлението на Радев потвърждава, че президентът и служебното правителство няма да правят компромиси към Скопие, следвайки рамковата позиция на българския парламент от 2019 година. Евентуална промяна е възможна едва при действащ парламент и стабилно управляващо мнозинство в страната.

Северна Македония засега не предприела реални стъпки за изпълнение на българските изисквания и двустранните отношения са в задънена улица. САЩ и ЕК обаче засилват натиска към София за намиране на решение.
България настоява да се подпише нов документ със Скопие, който да замени яловия договор за добросъседство, но македонците засега не показват, че са готова да направят това. 

 

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0