Летища Варна и Бургас имат двоен ръст на туристите през септември

Двете морски летища отчит двоен ръст на туристите за месец септември 2021 г. в сравнение със същия период на миналата година. Летище Варна е посрещнало над 160 000 гости, което е 100% ръст спрямо 2020 г., показват данните на концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт”, предоставени на TravelNews. Най-много туристи са пристигнали от Германия, Русия, Полша, Великобритания, Австрия, Белгия, Турция, Чехия и Нидерландия. От началото на годината до 30 септември 2021 г. са обслужени над 819 000 пътници във Варна, което е с 57% повече в сравнение със същия период на 2020 г.

На Летище Бургас са пристигнали над 168 000 туристи през септември тази година, което е с 87% повече в сравнение с предходната година. Интересен факт е, че на първо място са туристите от Полша. През тази година поляците се завърнаха ударно в България след години на отлив. Страната ни се превърна в хит на полския пазар, където беше открит туристически офис на Министерството на туризма. Според туроператорите потенциалът за привличането на повече полски туристи е много голям и за следващия сезон. Те харесват най-вече Слънчев бряг и Южното Черноморие.

Втори по брой на Летище Бургас са гостите от Германия, следвани от Русия, Чехия, Великобритания, Украйна, Нидерландия, Австрия и Белгия. От началото на годината до края на септември са обслужени над 905 000 пътници, което е ръст от 125% спрямо миналата година.

Двете летища са далеч от трафика на 2019 г. преди пандемията. Генералният директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” Франк Кванте заяви пред TravelNews, че очаква възстановяване най-рано през 2024 г.

Източник: fakti.bg

The post Летища Варна и Бургас имат двоен ръст на туристите през септември appeared first on Начало.

0
0