Лекарят на Кацаров от „Пирогов“: Направих го за Стойчо, за да не плаща. А той излъга и ме продаде

0

0
Завеждащият Клиниката по вътрешни болести на „Пирогов“ доц. д-р Петър Атанасов отрече твърденията на здравния министър Стойчо Кацаров, че той е един от фиктивните пациенти, заради които болницата трябва да връща 1 млн. лв., а директорът й Асен Балтов беше сменен. Преди ден Кацаров обяви, че той един от 400 фиктивни пациенти, които първоначално са лекувани реално от коронавирус в „Пирогов“, но след това фиктивно са били водени лежащо болни по клинични пътеки за бъбречни и чернодробни усложнения.

Атанасов коментира в петък пред бТВ, че Кацаров наистина е бил изследван и проследяван в „Пирогов“ след като е преболедувал коронавируса, а по клиничната пътека за цироза е отчетен, за да не плаща скъпи изследвания. Атанасов заяви, че Кацаров е излъгал и го е продал за дребни политически дивиденти. По-късно от болницата потвърдиха официално, че Кацаров е приет по своя воля през януари тази година и заявиха, че са потресени от опита за манипулация на обществото. С подписка от 1000 души работещи в “Пирогов“ настояха пред президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев за оставката на здравния министър Стойчо Кацаров.

Д-р Атанасов: Кацаров ме продаде за дребни политически дивиденти 

„За съжаление или за добро съм проявил повече внимание към г-н Кацаров, но то е било като към много близък човек. Със семейство Кацарови ме свързваше едно дългогодишно, искрено приятелство. Лично помолих съпругата му да го доведе за контролни прегледи, за да преценим дали има нужда от допълнително лечение и профилактика. Опитал съм се да се отнеса към него така, както съпругата му се отнася към мен като мой лекуващ лекар“, разказа Атанасов.

„Диагнозата цироза идва от една лъжа. Не може един лекар и юрист да не прави разлика между заглавие на клинична пътека и диагноза. Вчера той обяви заглавието на клиничната пътека, която е за цироза, а диагнозата е остра или подостра чернодробна недостатъчност. Става въпрос за работна диагноза, по която аз съм работил, за да изключим усложнения с черния дроб и бъбреците му“, обясни Атанасов.

Той каза, че за това има съставен документ на Кацаров – история на заболяването – в деня на повторното му приемане. „Лично аз съм му обяснил, че пускам тази история на заболяването, за да не плаща доста скъпи изследвания“, посочи Атанасов.

Става въпрос за скенер, кръвни изследвания, кардиограма, прегледи от Атанасов и негова колежка.

„Първата хоспитализация беше едно сериозно изпитание и борба за живота му, но това не го коментирам, защото той не е говорил за това. Вторият път не е спал в болницата и с това аз съм прекалил и съм го пуснал да е приходящ. Но това не означава, че не е проследяван лично от мен“, каза Атанасов.

„Това е изключение, което съм направил, защото е Стойчо. Направил съм го като за брат, а той се оказа Павлик Морозов. Продаде ме за дребни политически дивиденти“, каза лекарят, който не скри огорчението си от случилото се.

<iframe width=“640″ height=“360″ src=“http://embed.btv.bg/lbin/global/embed.php?v=2112528675″ frameborder=“0″ scrolling=“no“ allowtransparency=“true“></iframe>

В петък пред болницата отново излязоха медици на протест срещу обвиненията, че болницата е източвала НЗОК и срещу уволнението на директора проф. Асен Балтов.

1000 души от “Пирогов“ искат оставката на Кацаров

По-късно от болницата потвърдиха официално, че Кацаров е приет по своя воля през януари тази година и заявиха, че са потресени от опита за манипулация на обществото. С подписка от 1000 души работещи в “Пирогов“ те настояха пред президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев за оставката на здравния министър Стойчо Кацаров.

Работещите в “Пирогов“ излязоха с позиция, в която потвърждават, че Кацаров е бил по своя воля в болницата през януари, когато твърди, че е бил хоспитализиран фиктивно. За няколко часа работещи в болницата са събрали 1000 подписка с искане за оставката на Кацаров.

“След обстойна проверка в системите на болницата сме категорични: през месец януари 2021 година Стойчо Кацаров е хоспитализиран в “Пирогов” с негово знание, в негово присъствие и с неговата лична карта. Той е бил съвсем наясно, че за да се провери състоянието му след тежко преболедуван Covid-19 два месеца по-рано, трябва да си заплати изследванията или да постъпи в болница. Насочваме вниманието на НЗОК, че пътека за грижа за пациенти с постковид усложнения все още няма. В базата данни на “Пирогов” има и резултати от направени множество изследвания, сред които скенер, ЕКГ и пълен пакет клинико-лабораторни показатели“, заявяват от болницата.

Служителите на болницата казват, че са потресени от опита за манипулация на обществото с внушения, че в “Пирогов” се правят фалшификации. “Ето защо вече изпратихме писмо до президента на Република България Румен Радев, в което настояваме незабавно да освободи от длъжност здравния министър в служебното правителство, което е назначил. Копие от писмото е изпратено и до служебния министър-председател Стефан Янев. Двамата разполагат и с Декларация на служителите на “Пирогов”, подкрепена със събрани само за два часа близо 1000 подписа, в която категорично заявяваме, че няма да допуснем постигнато от нас през последните 15 месеца да се оспори, няма да допуснем името на стратегическа за страната болница като “Пирогов” да се петни, няма да допуснем опитите за разделение отвътре, няма да допуснем водещи специалисти да се откажат от професията си и че няма да допуснем личностни, финансови и лобистки интереси да рушат имиджа на съсловието и цялата система”, се казва в позицията.

Снето доверие и от Здравната каса

От болницата казват, че вече са възразили срещу констативните протоколи от шумно оповестената в медиите проверка. Възраженията са депозирани в законовия срок и ред в НЗОК.

“Най-голямата спешна болница в страната снема доверието си от управителя на НЗОК Петко Салчев, който също си позволи да внушава на обществото, че извършваме злоупотреби и че „без да се работи, без да отчита дейност въпросното лечебно заведение е получило пари”, се казва в позицията.

Работещите в “Пирогов“ са категорични, че ще протестирт, докато не бъде възстановен нормалният тон и проф. Асен Балтов не бъде върнат на поста изпълнителен директор, се казва още в позицията.

НЗОК: Определени лица не искат да си изпълняваме функциите

По-рано от НЗОК коментираха призивите от Лекарския съюм и Балтов за оставката на управителя проф. Петко Салчев така: “Определени лица не желаят НЗОК да изпълнява функциите си”.

„С учудване разбираме, че проф.Балтов призовава за оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса, защото той изпълнява служебните си задължения, вменени му от Закона за здравното осигуряване“, се казва в съобщението. 

„Контролната дейност на НЗОК е насочена не само към изпълнението на договорите с лечебните заведения, а и към осигуряване качеството на предоставяната от тях медицинска помощ и защита на правата и сигурността на здравноосигурените лица“, се казва в позицията на фонда.
 

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0