КСБ: 100 млн. лв. за строителство в актуализацията са крайно недостатъчни

Предвидените в актуализацията на бюджета 100 млн. лв. за разплащане на извършени строителни дейности са крайно недостатъчни. Това каза на среща между работодателските организации и синдикатите и ПГ на „БСП за България“ Валентин Николов, представител на УС на КРИБ и изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Той отбеляза, че в строителството нещата стоят много драматично и има опасност от силно социално напрежение в предстоящите месеци.

Валентин Николов допълни, че от спрените разплащания на държавата с бранша първи ще пострадат работниците, които ще се влеят в социалната система и допълнително ще я натоварят. В строителството са заети над 200 000 души.

В същото време България е с най-ниските в ЕС цени в строителството и най-високите цени на тока, а дори и по тях държавата не може да се разплати с изпълнителите, отбеляза Николов. Той даде пример с Европа и САЩ, където за противодействие на кризата се отделят колосални средства за инфраструктура и пътища.

„Какво значи, че няма пари за боя и мантинели на готовия път Перник-София и там всяка сутрин е ад за шофьорите?! Министерствата най-добре знаят какви договори има сключени, какво е изпълнено и предстои да се изпълни до края на годината. Не трябва да има спор, че строителите, които са си свършили работата, трябва да си получат парите. Можем да се окажем в много страшен капан. Ако до края на годината трябва да се разплатят 700-800 млн. лв. за извършена работа, а има само 100 млн. лв., трябва да си дадем сметка, че това е огромен корупционен потенциал. Какви ще са критериите, по които ще се избере на кого ще се плати и на кого – не“, отбеляза Валентин Николов. И добави, че според официалната информация в момента в бюджета има много добра събираемост и има резерви.

Източник: fakti.bg

The post КСБ: 100 млн. лв. за строителство в актуализацията са крайно недостатъчни appeared first on Начало.

0
0