Крум Зарков: Не трябваше да правим кампания срещу служебния кабинет

Кандидатът за нов председател на БСП Крум Зарков обяви, че няма намерение да участва в новото редовно правителство. „Взел съм своето решение да тръгна в състезанието за председател на БСП и това изключва участието ми в правителствен състав“, каза той в предаването „Политически некоректно“ на БНР в отговор на въпрос дали проявява аспирации към поста министър на правосъдието. 

Зарков потвърди, че България има нужда от стабилно правителство, което да се бори с корупцията и да разгради модела на управление на ГЕРБ, а ролята на БСП в него е силно да се застъпи за социалния вектор.

 

Политикът недоумява защо левицата се е включила в кампания срещу служебното правителство преди изборите на 14 ноември.

„Развихме, незнайно защо, една кампания на опозиция на служебния кабинет, която в крайна сметка не разубеди хората да гласуват за президента Радев, но може би разубеди някои от тях да гласуват за БСП“, каза Зарков.

„На мен ми липсва онази червена линия, която да направи БСП не само една от присъдружните, не само партията с 26 парламентарни гласа, един-двама-трима министри, председател на Народното събрание и каквото и да било, а партията, която гарантира онази социална глътка въздух, необходима на българските граждани след едно десетилетие, маркирано от олигархично, корумпирано и крайно дясно управление, което направи на социалната политика да се гледа като на подаяние и на подхвърлени пари за помощ“, каза още конкурентът на Корнелия Нинова.

За себе си той твърди, че не е част от вътрешната опозиция. „Не съм видял на терен нито президентът, нито служебното правителство, нито някой от БСП да е работил срещу партията. Това, което видях обаче, е надигаща се вълна, която не беше срещу БСП, а по-скоро паралелна на нея, разпознаха други носители на това, което хората дълбоко искат да се случи – да се промени стилът на управление на държавата“, посочи Зарков.

Според него БСП не може да си позволи да продължи да изглежда като „скарана със себе си политическа сила“.

„Страхувам се, че ако и този път се снишим и се отдадем на политиката на щрауса, не знам какво ни чака на следващите избори. Електоралният календар е безмилостен, след две години идват местни избори“, каза Зарков.

Той отново защити президента Румен Радев, като посочи, че държавният глава „не е предал нито за една секунда левите избиратели“. Според Зарков БСП е пропуснала шанса да се възползва от силната президентска кандидатура на изборите 2 в 1.

Според Зарков участието на БСП в управленската конфигурация трябва да е свързано точно със социалния вектор, защото там е потенциалът на партията, независимо от слабия изборен резултат и малкия брой депутати.

„БСП не може да мисли за себе си като малко колело в голяма коалиция. Не е това ролята на единствената, най-голямата лява партия в страната. Ролята ѝ не е да бъде незаобиколим фактор, а да бъде факторът. И тя има потенциал да го направи“, смята политикът.

„Корнелия Нинова дойде в БСП през 2016 и аз твърдя, че тя тогава беше точният човек на точното място. Тя дойде, когато партията не беше в добра кондиция и успя с нейната енергия и воля да я вдигне. Тези битки – аз не се отричам от тях, бил съм част от тях. Реформата, която се проведе в БСП, допринесе до голяма степен за добрия ни резултат през 2017-а. Между 2017-а и 2020-а ние бяхме единствената твърда парламентарна опозиция на един режим, който днес всички отричат, но само преди година и половина никой не смееше да гъкне срещу него. В парламента ние вършехме тази работа“, каза още Крум Зарков.

Той коментира и темата за Истанбулската конвенция, която бе посочена от Корнелия Нинова като червена линия в преговорите за правителство.

„Истанбулската конвенция у нас се ползва за димка. Обикновено когато някой не иска да говори по дадена тема, развява тази – за т.нар. джендърство“, подчерта Крум Зарков.

„Нямам никакъв проблем с факта, че тази конвенция няма да може да бъде ратифицирана в България. Този документ, оставям настрана спорните му части, трябва да бъде реализиран основно в българското законодателство. Но имам проблем с насилието, което се вихри, в това число с домашното насилие, в частност с насилието срещу жени. И ако ме прави джендър фактът, че аз съм автор на законопроектите, които БСП е вкарвала по тази тема, добре“, допълни той. 

Източник: mediapool.bg

The post Крум Зарков: Не трябваше да правим кампания срещу служебния кабинет appeared first on Начало.

0
0