Криптовалутите вече са незаконни в Китай

0

0

Китайската централна банка заяви, че всички транзакции, свързани с криптовалута, са незаконни и трябва да бъдат забранени, предаде bloombergtv.bg.

Всички криптовалути, включително Bitcoin и Ether, не са фиатна валута и не могат да се разпространяват на пазара, съобщи Китайската народна банка на своя уебсайт.

Всички транзакции, свързани с крипто, включително услуги, предоставяни от офшорни борси на местни жители, са незаконни финансови дейности, се казва в съобщението на PBOC.

Тази последна сурова директива, която срина цената на Bitcoin с 5,5% в петък идва, когато световните пазари стават все по-обезпокоени от дълговата криза, свързана с предприемача Evergrande Group.

Китайското правителство може би също реагира на признаци, че крипто „миньорите“ прикриват дейността си, за да останат в бизнеса.

Виджай Айяр, ръководител на крипро борсата за Азиатско-тихоокеанския регион Luno в Сингапур, заяви, че макар китайското правителство да е правило подобни изявления в миналото, това е „леко нервна среда за крипто с последните коментари на Комисията по ценните книжа и борсите и цялостната макро среда с новините покрай Evergrande. Така че всякакви коментари от този характер ще доведат до продажба на рискови активи.“

Националната агенция за икономическо планиране също заяви, че е спешна задача за Китай да изкорени криптодобива, а репресиите са важни за постигане на въглеродните цели.

Инвеститорите трябва да очакват „резки ценови реакции, тъй като Китай спира биткойн“, каза Антони Тренчев, съосновател на крипто кредитора Nexo. „Неотдавнашният отскок от малко под 40 000 долара вероятно засега свърши.“

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0