Красимир Вълчев: Езикът и писмеността ни изграждат като личности и ни определят като народ

0

0

24 май е дата, която няма нужда от доказателства за мястото си в историята ни. Тя събира в себе си минало и настояще, за да проправи път към общото ни бъдеще. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в приветствието си за 24 май, отправено до преподаватели, учени, културни дейци, писатели, деца, ученици и студенти.

„Празнуваме езика и писмеността си, образованието и културата, които ни изграждат като личности и ни определят като народ. Това е денят, в който се гордеем, но и почитаме и благодарим. Почитаме нашите просветители. Признателни сме на учителите, преподавателите, учените, културните дейци и писателите.

Празникът се върна към своята същност – да ни преведе през трудност. Подкрепяме се чрез словото, благодарение на което изразяваме мислите, чувствата и надеждите си. И празник ще има – у всеки българин.

Пред нас ще светят буквите, които ни пазят и ни водят. Буквите, които сме изучили, на езика, на който сме проговорили, със завета на Светите братя Кирил и Методий, за да ни има и след премеждието.

Образованието е най-важната инвестиция, защото всичко – и великото, и обикновеното, започва от ученическия чин, от пространството на духа“, заявява в своето приветствие министър Красимир Вълчев.

Той допълва, че и макар в различна година като тази, усещането на празника носи това послание – заради усилията на учителите у нас и във всички български неделни училища по света.

Източник Политика: Пик.бг
RSS новини от България

0
0