Космически бизнес парк строи Безос

Блу ориджин” на Джеф Безос се впуска в ново начинание – изграждане на частна космическа станция.
Целта е “Орбитален риф” да е готов до края на десетилетието
Стойността на проекта не се разкрива

Компанията за космически туризъм на Джеф Безос – “Блу ориджин”, обяви амбициозен план за създаване на космически бизнес парк, предаде Би Би Си.

Ако идеята бъде реализирана, това ще е първата разработена, притежавана и оперирана от частна компания космическа станция. “Блу ориджин” ще си партнира в проекта с няколко компании, сред които “Боинг” и “Сиера спейс”.

Очаква се станцията, която ще се нарича “Орбитален риф”, да бъде завършена до края на това десетилетие. Тя ще е с площ близо 3000 кв. метра, с капацитет за 10 души и ще представлява бизнес парк с различно предназначение. “Блу ориджин” посочи, че на “Орбитален риф” ще могат да се заснемат филми в условията на безтегловност, както и да се извършват проучвания. Станцията ще разполага и с “космически хотел”.

При представянето на проекта не бе съобщено какви средства ще глътне той, но Би Би Си припомня, че на “Блу ориджин” не липсват такива – Безос обеща по 1 милиард долара годишно на компанията.

Новината за първата частна космическа станция идва на фона на обявеното от НАСА намерение да замени 20-годишната Международна космическа станция (МКС). Нейното финансиране е подсигурено до 2030 г., но тя се нуждае от ремонти. А Русия предупреди, че нейните космонавти може да напуснат МКС през 2025 г., защото остарялото є оборудване може да предизвика сериозен инцидент. МКС е съвместен проект на пет космически агенции – на САЩ, Русия, Япония, Канада.

Източник: вестник Труд

The post Космически бизнес парк строи Безос appeared first on Начало.

0
0