Книгата на Петър Илиев, проверявана за плагиатство, е скъсена с 80 страници

0

0
Книгата „Компетенцията на Народното събрание“ на номинирания от „Има такъв народ“ за вътрешен министър адв. Петър Илиев вече се продава от изд. „Нова звезда“ с 618 страници вместо с първоначално обявените 698 страници.

Това съобщава фейсбук групата „Правна лудост“, която направи разкритието за странни съвпадения в изданието „Компетенцията на Народното събрание“ на Петър Илиев и дисертацията на доц. Наталия Киселова от Юридическия факултет на Софийския университет на тема „Парламентарен контрол“.

След като официално получи три сигнала по случая, комисия на Алма Матер през август започна проверка за плагиатство.

„Нещо се случва с „Нова звезда“: когато правихме разследването за плагиата Петър Илиев, на сайта на издателството пишеше, че книгата е от 698 стр., а и тя реално беше от толкова. Днес вече са обявени 618 стр. Някой май прави ново издание със задна дата за замитане на следи…“, пише „Правна лудост“.

Оттам посочват още, че съдържанието на книгата е достъпно в страницата на Библиотеката на Конгреса на САЩ, където тя е описана с брой страници „697“. Със същия брой страници изданието фигурира и в електронния каталог на Националния институт на правосъдието.

Случаят със съмненията за плагиатство в труда на Петър Илиев стана публичен в деня на номинирането на министър-председател от партията „Има такъв народ“. След като цял ден неофициално се твърдеше, че кандидатът на партията ще бъде адв. Петър Илиев, в крайна сметка ИТН предложи Пламен Николов. По-късно Илиев бе номиниран за министър на вътрешните работи.

Междувременно фейсбук групата „Правна лудост“, в която членуват студенти по право, разкри, че има съмнения за плагиатство в труд, подписан от Илиев. Студентите разкриха, че изданието на Илиев от 2015 г. „Компетенцията на Народното събрание“ съдържа около 40 страници почти идентичен текст с този в докторската дисертация от 2008 г. на работещата също в Юридическия факултет на СУ доц. Наталия Киселова („Парламентарен контрол“).

Проверка бе извършена и от сайта „Дневник“, която достигна до същите изводи като „Правна лудост“.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0