Кметът на Община Кюстендил се срещна с българската общност в Босилеград

Кметът на Община Кюстендил се срещна с българската общност в Босилеград

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет Димитър Велинов и зам.- кметът Николай Дочев се срещнаха с българската общност в Босилеград, Република Сърбия.
Преди това те участваха във възпоменателна церемония по повод 151 години от гибелта на Апостола. Почит пред делото на Апостола в Босилеград отдадоха Димитър Цанев, генерален консул на Република България в Ниш, Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград“, представители на Президенството на Република България, депутати, членове на политически партии и организации. В художествената програма участваха актьорът Мариус Донкин и вокална формация „Българи“.
Председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов поздрави гостите и подчерта, че присъствието на българските държавни представители и обществени организации е „не просто отдаване на почит на Левски, а свидетелство за солидарност и съпричастност към българите в Западните български покрайнини“ и продължи: „Век и половина безсмъртие е доказателство, че Левски е не само национална, но и световна величина – гордост за всички българи независимо къде се намираме. Идеологията на Левски изповядва универсалните идеи на европейската цивилизация в годините на най-жестокото робство, когато всеки порив за свобода, за независимост, за изразяване на достойнство, е бил наказван със смърт“.
Генералният консул на Република България в Ниш Димитър Цанев благодари на всички, пристигнали в Босилеград от България.
„Босилеград е едно от най- тъжните места, където можете да присъствате на тази дата. Тъжно е защото това е едно от последните живи места откъснато от българския народ. От друга страна е тъжно, защото се наблюдава тук много силен процес на родоотстъпничество. Пред паметника сега сме 90% хора от България, местното население не е тук благодарение на политиката, която се води в общината“, заяви Димитър Цанев.
Кметът на Община Кюстендил в словото си постави въпроси за подкрепата, която както държавата, така и представителите на общини, оказват на жителите на Босилеград.
„Дали си даваме сметка, че ситуацията, в която се намират нашите братя в Западните покрайнини е ситуация подобна на тази, в която е бил Апостола на Свободата- оценен след смъртта си. Дали няма де случи така, че да оценим хората, когато си отидат, а не сега когато имат нужда от нашата подкрепа. Всички идваме тук на този ден и декларираме, че ще помагаме, но какво се случва в останалите 365 дни от годината“, заяви инж. Атанасов.
Ръководството на Община Кюстендил посети културно-информационния център, където се запознаха с проблемите, пред които са изправени нашите сънародници там. Кметът на Община Кюстендил инж. Атанасов пое ангажимент да съдейства деца от Босилеград да посещават културни институции в Кюстендил и различни спортни мероприятия. Община Кюстендил ще съдейства чрез Общински съвет за местно икономическо развитие жители на Босилеград да започнат работа в Кюстендил. Кметът инж. Атанасов зарадва децата от Босилеград с мартеници и учебни помагала.
Възпоменателната церемония в Босилеград се организира от дирекция „Култура“ на Столична община, Културно-информационният център „Босилеград“ и Гражданският комитет „Западни покрайнини“.

The post Кметът на Община Кюстендил се срещна с българската общност в Босилеград appeared first on Начало.

0
0