Кирил Петков: Приемам решението на КС, но не изпитвам морална вина към никого

 

„Не изпитвам морална вина към никого, а даже се гордея с някои нещата, които съм направил, докато бях министър“, каза Кирил Петков по повод решението на Конституционния съд относно казуса с двойното му гражданство.

„Приемам решението, ще си понеса отговорността, която се изразява в плащането на глоба, но аз нямах усещането, че правя нещо грешно. Мислех си, че съм спазил всички нормативни изисквания по Конституция и морално не се чувствам виновен“, добави Петков в неделя пред бТВ.

Според решението, Петков не е имал само българско гражданство, както изисква действащата Конституция.

Петков обясни, че когато е подписвал декларацията, че не е гражданин на друга страна, не е говорил с президента по темата с внесените документи: 

„По тази тема не сме говорили с президента, защото моето съзнание беше, че съм изпълнил нормативното изискване. Бях отишъл при нотариуса си, написах волеизявлението си, заверих го нотариално, изпратих документите до Канада и платих таксата си. КС каза, че административната бележка е по-важна от волеизявлението на българския гражданин, това трябва да го променим, защото за мен това е загуба на суверенитет“.

Той разказа и как се е случило предложението на президента към него да е министър.

„Той ме покани и каза: Кириле, ти и аз имаме общи визии за България – но тук не е въпросът дали знаем теоретично какво трябва да се случи, въпросът е стиска ли ти да скочиш срещу реално тази мафия, която е обхванала всяка една част на България в момента. Аз реших да скоча и че за мен не е по-важен бизнесът ми, семейството и здравето ми“, каза Петков. 

На въпрос дали ще върне заплатите си и командировъчните като министър, той отговори: „Ако съдът ми ги поиска, ги връщам веднага. В момента това е най-малкият ми проблем.“

Петков смята, че КС е избързал с решението по неговия казус и изрази съжаление, че не е бил изслушан като гражданин от конституционните съдии, които на два пъти отхвърлиха искането му.

Петков, който сега е съпредседател на новата формация „Продължаваме промяната“, каза, че след решението на КС се е чул с президента и му е благодарил. Самият държавен лава му е заявил пък, че трябва да се уважи това решение, но би се радвал да има повече министри като Петков. 

 

Източник: mediapool.bg

The post Кирил Петков: Приемам решението на КС, но не изпитвам морална вина към никого appeared first on Начало.

0
0