Кабинетът готви мащабна инфраструктурна програма за 12 млрд. лв. (видео)

Новите управляващи готвят мащабна инфраструктурна програма за следващите 4 години на обща стойност 12 млрд. лв., съобщи във вторник финансовият министър Асен Василев. Целта е до края на мандата да бъдат построени нови 4-5 моста над река Дунав, три тунела под Стара планина и още куп други важни проекти.

Преди Коледа транспортният министър Николай Събев обяви, че правителството иска да построи четири моста над Дунав, както и три тунела/прохода през Стара планина – „Шипка“, „Петрохан“ и един на изток.

Програмата, която в момента се пише, ще бъде предшествана от преглед на наличните проектни предложения. Ще се изберат само тези, които са в по-напреднал етап на проектна готовност, имат оценка за въздействие върху околната среда и т. н.

Според анализа на управляващите сумата от 12 млрд. лв. за мащабните проекти е напълно достатъчна, ако се спрат течовете и кражбите. Например конструкцията на един тунел над Дунав струвала не повече от 100 млн. евро.

Асен Василев обясни, че инфраструктурната програма ще бъде бюджетирана коректно, така че да не се повторят лошите практики с бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ по времето на ГЕРБ. Тогава агенцията стартираше годината с минимален бюджет, който се завишаваше до декември по 4-5 пъти.

Проектобюджетът за 2022 г. ще бъде представен в средата на януари. Целта е да бъде внесен в Народното събрание до края на месеца и да бъде гласуван до края на февруари, обяви още финансовият министър.

В документа няма да има сериозни промени в политиките, тъй като по време на коалиционните преговори четирите управляващи партии си поставиха срок от около 6 месеца, в който да договорят ключовите реформи. По тази причина в средата на годината предстои актуализация на бюджета, която ще отрази променените политики.

Правителството не възнамерява да тегли нов външен дълг за покриване на по-големите плащания през февруари – март, каза още Асен Василев. Най-вероятно външна емисия ще има през втората половина на годината.

2021 година завършва с бюджетен дефицит от 3% или 4 млрд. лв., което с 0.6% по-малко от заложеното в актуализацията. Резултатът е и с почти 1% по-нисък дефицит в сравнение с предвидения в оригиналния бюджет за 2021 г., стана още ясно от думите на министъра.

Това се дължи основно на по-високи приходи, каза Василев. За 2021 г. постъпленията в бюджета са със 7.9 млрд. по-високи в сравнение с тези през 2020 г. Този ръст от над 17% не се дължи само на инфлацията, а на по-добрата работа на НАП и Агенция „Митници“, твърди финансовият министър.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbtvnews%2Fvideos%2F982052769058903%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“646″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Източник: mediapool.bg

The post Кабинетът готви мащабна инфраструктурна програма за 12 млрд. лв. (видео) appeared first on Начало.

0
0