И това го има на Балканите! Сръбската премиерка и партньорката й станаха майки…

0

0

Политикът и лекарката са любима тема за клюки, което се подсилва от факта, че не се появяват често заедно на обществено място

Партньорката на сръбския премиер Ана Бърнабич роди вчера момче, обяви нейният кабинет, като посочи, че това е историческо събитие в страна, която правно не признава еднополовите бракове или партньорство, предаде АФП, цитирана от Канал 3.

„Ана Барнабич е една от първите премиерки, чиито партньори са родили, докато са заемели поста…, а това е първи случай в света за еднополови двойки“, се посочва в съобщение от кабинета ѝ.

„Раждането е преминало добре, като майката и бебето са в добро здравословно състояние“, се добавя в съобщението.

Момчето е кръстено Игор, съобщават местни медии.

Ана Бърнабич (43 г.) стана през юни 2017 г. една от първите ръководители на правителства, които открито обявиха своята хомосексуална ориентация. Тя обаче не бе гласовит поддръжник на каузи, защитавани от общността на лесбийки и гейове в Сърбия, където хомофобията е широко разпространена, отбелязва АФП.

В медиите изобилстваха заглавия като „Красивата докторка (Милица Джурджич – бел. ред.) роди син Игор“ или „Ана Бърнабич и партньорката ѝ дадоха руско име на бебето“. Тонът в повечето случаи бе положителен или се ограничаваше до съобщението на кабинета, че раждането е минало без проблеми. Онлайн изданието „Еспресо“ дори прави аналогия между Игор и скандинавското Ингвар, привнесено в Русия от норманите и означаващо „борец за мир“. В последно време Бърнабич и Джурджич, които не криеха връзката си, започнаха редовно да се появяват на публични места, пише „Телеграф“.

В социалните мрежи обаче имаше много непристойни коментари и в резултат министърът на транспорта строителството и инфраструктурата Зорана Михайлович осъди коментарите, като добави, че всяко дете в Сърбия е добре дошло на света и ако политическите заяждания са позволени, злоупотребата с раждането е немислима.

През юни 2017 г. Бърнабич стана премиер за всеобща изненада на западните медии – дотогава на Балканите не бе имало открито хомосексуален премиер, пише епицентър.

Критици на президента Александър Вучич и управляващата Сръбска прогресивна партия (СНС) ги обвиняват, че използват Бърнабич само за да подобрят имиджа на Белград и да създадат на Запад усещане за промяна, а активисти за правата на хомосексуалните я обвиняват, че не прави достатъчно за общността им.

Световни медии като Би Би Си и „Ню Йорк таймс“ обаче отбелязват, че в Сърбия представителите на ЛГБТ общността често стават жертви на нападения и тормоз. „Сърбия е социално консервативна и хомофобията е често срещана“, а „конституцията изрично определя брака като (съюз) между мъж и жена“, пише Би Би Си. На еднополовите двойки, които нямат право на никакъв вид съюз, не се разрешава и да осиновяват деца.

В последните две години Бърнабич се включи в гей паради, но не е коментирала дали иска еднополовите бракове да се узаконят в страната. Местни и регионални медии пишат, че Сърбия може да направи отстъпки в тази сфера (например да разреши гражданските партньорства) в хода на евроинтеграцията си.

Вчера Бърнабич трябваше да е в Брюксел, но екипът ѝ обяви малко преди пътуването, че то няма да се състои, без да назове причина.

Материалът И това го има на Балканите! Сръбската премиерка и партньорката й станаха майки… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

0
0