И македонците с официални червени линии към София

0

0
Парламентът в Скопие прие национална позиция в контекста на блокадата на европейската интеграция от София. Документът бе предложен от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, известна с антибългарските си позиции, но бе подкрепен от 95 депутати и само един „въздържал се“.

„Македонската идентичност и език са неприкосновена реалност на нашия народ. Те са наше наследство от предишните поколения и наследство за бъдещите поколения. Именно затова с тази резолюция искаме да сложим край на постоянно съществуващите тенденции за отричане на волята на народа и за преговори без граници по теми и въпроси, които принадлежат на вековете от далечното минало“, каза депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунски, обяснявайки необходимостта резолюцията да бъде приета.

Той посочи, че резолюцията дава в ръцете на дипломацията на страната здрав инструмент, с който на международната сцена отговорно ще се грижи за защита на македонската идентичност, традиции, колективен интегритет.
Координаторът на парламентарната група на управляващата СДСМ Йован Митрески каза, цитиран от БТА,, че за социалдемократите резолюцията е приемлива, но с приемане на тяхната поправка в нея да е изписано конституционното име на страната – Република Северна Македония.

Скопие отказва да се съобрази с изискванията на България, като заявява, че македонската идентичност и език не подлежат на преговори. ВМРО-ДПМНЕ оказва всевъзможен натиск върху правителството на Зоран Заев срещу каквито и да е компромиси и позицията на управляващите се втвърди през последните месеци.

Преди това, през 2019 година, и България прие рамкова позиция, изпълнена с червени линии.

Впоследствие София блокира започването на преговори за членство на Северна Македония в ЕС и от тогава двустранните отношения са в задънена улица.

Пълен текст на гласуваната от парламента резолюция.

1. Преговорите трябва да се водят на равноправна основа, като се спазва международното прави, без условия от едната или другата страна и със зачитане на достойнството на македонския народ.

2. Да се зачитат безрезервно откритията на македонските обществени, хуманитарни и култороложки науки във връзка с автохтонността на македонския народ и неговият исторически, езиков, културен и религиозен континюитет.

3. Да се уважават откритията, утвърдените факти, приетите теории и емпиричните изследвания на съвременната световна славистика, лингвистика, историография и международното право, според които:

– Македонският език и неговите диалектически разновидности имат свое пространство и свой времеви континюитет.

– Македонската идентичност черпи своята легитимност от многовековни традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език и артикулирано съзнание за етнокултурна уникалност, колективен интегритет, почитта към традиционните религиозни институции и от наратива за принадлежността към отделно географско и историческо пространство.

4. Процесът на евроинтеграция на нашата държава трябва да продължи в духа на взаимното зачитане и уважение на вложените усилия от наша страна за изпълнение на критериите.

5. Да се прилагат позитивните и общоприети международни конвенции и декларации на Организацията на обединените нации (ООН) за правото на самоопределение и човешки права и свободи.

6. Да се зачита безусловно свободно изразената воля на македонския народ, неговата етническа и духовна уникалност.

7. Събранието да задължава и насочва правителството, но и всички съответни органи, отговарящи за външната политика и евроинтеграцията да действат в рамките на позициите, утвърдени с тази резолюция.

8. Тази резолюция да се публикува в Държавен вестник

Преводът на резолюцията е на българската агенция „Фокус“.  

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0