ИТН развъртя метлата в БНБ

0

0

По настояване на председателя на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански (ПП Има такъв народ) в сряда беше гласувано като втора точка от дневния ред на първото заседание на комисията да предложи на Народното събрание да започне процедура по избор на управител и двама подуправители. Предлага се депутатите да утвърдят 3-дневен срок за номинации на кандидати, въпреки възраженията на някои членове на комисията, че срокът е твърде кратък.

Не беше приет аргументът на Георги Ганев, заместник-председател на бюджетната комисия от „Демократична България“, срокът за номинации да бъде удължен на 7 дни, тъй като изборът на председател е важен, защото новият управител ще бъде пряко ангажиран с влизането на България в еврозоната. Освен това, при избора на сегашния управител срокът за предложения е бил 7-дневен.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев (ПП ГЕРБ), който е заместник-председател на комисията, също поиска 7 дни: „Ние не търсим чистачка или продавачка в плод-зеленчук, а най-добрата кандидатура за управител на БНБ. Това не е никак лесно.“

Не беше прието и предложението на депутата от БСП Георги Кадиев, който предложи 15 дни, заради „тромавите процедури в БСП“.

Аргументът на председателя на комисията Каримански срокът да остане 3 дни беше, че повечето му колеги народните представители в сегашния парламент са били и в предния, когато е бил поставен въпросът, но заради краткото време не се е стигнало до процедура.

„Вече 3 месеца знаят, че предстои такава процедура. Ние не търсим краставичар, наистина… Разбирам да ми кажете, че променяме в ход изискванията за управител, а те са тези, които вие сте приели в 43-ото Народно събрание“, каза Каримански.

Законът за БНБ разпорежда управителят и тримата подуправители да се избират от Народното събрание, а тримата членове на Управителния съвет да се назначават от президента.

Към днешна дата мандатите са изтекли на управителя Димитър Радев (15 юли) и на Нина Стоянова, подуправител и ръководител на управление „Банково“ (29 юли), а на подуправителя и ръководител на управление „Емисионно“ Калин Христов изтича на 24 октомври 2021 г. Третият подуправител и ръководител на управление „Банков надзор“ Радослав Миленков беше избран от парламента на 22 март 2019 година и мандатът му е шестгодишен .

Другите трима членове на Управителния съвет, които се назначават от президента , са Елица Николова (до 17 юни 2022 г.), Людмила Елкова (2 декември 2024 г.) и проф. д.ик.н. Николай Неновски (13 юни 2026 г.).

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0