ИТН предлага депутати и министри да могат да имат двойно гражданство

0

0
Депутатите от „Има такъв народ“ (ИТН) са внесли промени в конституцията, които премахват изискването народните представители да нямат двойно гражданство. С това би отпаднало и същото изискване за министрите.

Тази инициатива идва на фона на атаката на самата ИТН и ДПС срещу икономическия министър Кирил Петков заради канадското му гражданство, от което той обяви, че се е отказал преди да бъде назначен в служебния парламент.

За приемане на поправките обаче вероятно няма да има достатъчно време.

Проектът за промени в основния закон https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/163811 е подписан от 61 народни представители от партията на шоумена Слави Трифонов, което изпълнява изискванията промените да са внесени от поне една четвърт от всички депутати.

Какво предвиждат измененията

Предложението на ИТН е свързано с чл. 65 от конституцията, който гласи: „За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода“.

Поправката предвижда да отпадне текстът „който няма друго гражданство“. Така се променят и изискванията в чл. 110, които се отнасят го членовете на Министерския съвет, защото там изрично е записано, че те трябва да „отговарят на условията за избиране на народни представители“.

Ако от чл. 65 отпадне изискването депутатите да нямат двойно гражданство, това ще важи и за министрите.

Има ли време

Законопроектът обаче вероятно няма да мине през парламента, защото в конституцията е записано, че той може да бъде разгледан не по рано от 1 месец след внасянето му. В петък обаче президентът Румен Радев ще връчи на БСП третия проучвателен мандат, за който шансът да бъде реализиран е нищожен. Така вероятно до две седмици и последният мандат ще бъде върнат, а Радев ще трябва да разпусне парламента и да насрочи нови избори за депутати.

Казусът с Петков

Темата с двойното гражданство на Петков стана актуален преди две седмици, след като от ИТН попитаха МВнР дали той има и канадски паспорт.

Министърът обясни, че е подал документи за отказ от канадското си гражданство и е придобил гражданство на 14-годишна възраст, тъй като родителите му живеели там. Миналата седмица пък ГЕРБ сезира Конституционния съд (КС) и поиска да бъде обявено, че президентският указ за назначаване на служебното правителство противоречи на конституцията, тъй като за министър може да бъде назначаван само български гражданин. По казуса все още няма произнасяне.

Междувременно Кирил Петков обяви, че миналият петък е получил потвърждение, че вече не е канадски гражданин. Петков прати и копие от документа, с който се е отказал от гражданството си. От него се вижда, че е подаден на 21 април 2021 г., т.е. три седмици преди да бъде назначен на поста.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0