Испански изтребители вдигнати по тревога от „Граф Игнатиево“

Два от испанските изтребители, които се включиха в охраната на българското въздушно пространство, са били вдигнати по тревога тази сутрин заради чужди самолети в източната зона на Черно море, съобщиха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и испанският командир Хесус Саласар.

В авиобазата „Граф Игнатиево“ са разположени четири испански „Eurofighter“, които участват в охраната на въздушното ни пространство.

Два от изтребителите са излетели заради нарушителите, но не са могли да ги идентифицират, тъй като са се оттеглили много бързо, съобщи Нова телевизия.

Подобни полети редовно се извършват руски самолети. Периодично български изтребители се вдигат по спешност заради самолети без полетен план, без радиовръзка и с изключен транспондер до българското въздушно пространство. Според българските Военновъздушните сили всички те са предполагаема собственост на Руската федерация.

Засега няма информация за конкретния случай.
България продължава да разчита за охраната на въздушното си пространство само на старите съветски изтребители МиГ 29, чиято поддръжка минава през Русия. Подобни полети над Черно море допълнително изразходват ресурса на българските машини.

В четвъртък с церемония по сертификация започна изпълнението на съвместни задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing) от българските и испанските ВВС.

Церемонията се проведе в Трета авиационна база „Граф Игнатиево“ и в нея участваха началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на българските ВВС – ген.-майор Димитър Петров, извънредния и пълномощен посланик на Испания в България – Алехандро Поланко Мата, командира на испанското Съвместно командване по операциите ген.-лейтенант Франциско Брако Карбо и зам.-командира на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон – бригаден генерал Атанасиос Сектос, който връчи сертификата на испанските военнослужещи.

Адмирал Емил Ефтимов обясни, че при нужда първо се вдигат българските изтребители и ако случайно има някакви ограничения, тогава ще бъдат вдигнати испанските, както и ако нашата двойка е приземила самолета, и се наложи отново да се излети.

Командирът на Трета авиационна база бригаден генерал Николай Русев обясни, че е обичайно да се вдигат изтребители заради чужди самолети, които не нарушават българското въздушно пространство, но се доближават до него.

Той уточни, цитиран от БТА, че излитат една двойка испански самолети, въоръжени, и една двойка български, и в зависимост от решението в центъра в Торехон задачата поема единият или другият екип.

Дежурим едновременно, ползваме една и съща полоса, една и съща база, съдействаме максимално на колегите от Испания всичко, което им е необходимо, да им бъде предоставено, за да могат да си свършат работата, за която са дошли, обясни ген. Русев.

Той добави, че съвместното дежурство е винаги полезно, защото и двете страни научават нещо ново.

За първи път идват испанци в България за изпълнение на такава мисия и ни е интересно, защото е различно, подчерта ген. Николай Русев.

Той каза, че няма да се изпълняват съвместни тренировъчни полети, които да са различни от Air Policing, и добави, че това може да стане само ако пристигнат повече испански машини за изпълнение на други задачи – тактически прехват, въздушен брой и др. 

Източник: mediapool.bg

The post Испански изтребители вдигнати по тревога от „Граф Игнатиево“ appeared first on Начало.

0
0