Искат часове по финансова грамотност в училищата

В българските училища има около 1800 дейности и няма избрана дори извънучилищна дейност по темата „Финансова грамотност“. Това отбеляза Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители по време на пресконференция „Повишаване на финансова грамотност и икономическа култура на ученици от 5 до 10 клас в българските училища“, провеждаща се днес в столицата.

Тя е категорична, че има само няколко часа в образованието между 5 и 10 клас, които не са достатъчни и с тях не може да се постигне ефект. „Това означава, че темата „Финансова грамотност“ и застраховането не стоят в социалната, трудовата, семейната среда, което е неприемливо от гледна точка на едно общество“, смята Такева. Тя отправи апел да се включи темата, тъй като вече в системата има лектори.

От своя страна проф. Марияна Божинова, ректор на Стопанската академия в Свищов добави, че проектът е значим за българското общество. 150 учители от 5 региона на страната са обучени във финансова грамотност, като се очаква те да мултиплицират своите знания сред учениците и учениците, поясни тя.

Божинова поиска младите хора да придобиват във възможно най-ранна възраст умения във финансовата и икономическата грамотност. Трябва да има познания за пенсионните фондове, за социалните фондове и други, категорична е ректорът.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи данни на Европейския съюз, според които едва 1/3 от българите имат финансова грамотност, но са на последно място по дигитални умения и компетентност.

Той отбеляза, че трябва да се мисли за друга нагласа към „числата в училище“ и отношението на учениците към тях.

Последните години с рязкото и агресивно настъпване на бързите кредити се получи негативен ефект в реалния бизнес. Все повече предприятия казват, че не могат да излязат на светло, тъй като работниците им поставят условия да не бъдат наети официално, тъй като имат бързи кредити. Това е много притеснително, тъй като е свързано с правата на хората – смята Димитров.

Председателят на КНСБ предсказа, че дигиталната валута ще стане факт след години, затова трябва да се изучава отсега от новите поколения. В тази връзка КНСБ поиска развитие на много нови проекти, свързани с добра финансова грамотност. Янка Такева уточни, че все пак трябва да се акцентира и върху заплатите на учителите.

Източник: fakti.bg

The post Искат часове по финансова грамотност в училищата appeared first on Начало.

0
0