ИПИ: Икономиката се възстанови от Covid кризата

В края на миналата година ръстът на икономиката надхвърли предкризисните си нива и според показателите за стопанската активност страната ни е успяла да се възстанови от кризата. Това показват и данните от предварителната оценка за растежа през 2021 година, който от Институтът за пазарна икономика изчисляват на около 4%.
Растежа 5,4 на сто за последното тримесечие и 4% за миналата година категорично сочат възстановяване на икономиката, смятат експертите от института за пазарна икономика.

Сега предизвикателство пред управлението е да спре да бори кризата и да решава проблемите, ограничаващи растежа и продуктивността, казват икономистите и препоръчват прекратяване на програмите за помощ и субсидии на бизнеса, въведени заради пандемията, а причините за по-нисък от възможния растеж, авторите на анализа откриват в спада на инвестициите заради пандемията и политическата криза.

При добро изпълнение на публичните и частните инвестиции през настоящата година от института за пазарна икономика прогнозират ръст на брутния вътрешен продукт до пет и повече процента.

Индустрията и износът регистрират исторически рекорди през последният месец на миналата година. Продължава ръстът в търговията и строителството, а пазарът на труда се връща към дисбалансите от преди кризата заради несъответствието в уменията и търсенето на работна сила.

Според авторите на анализа пандемията не е спряла и ръста на работните заплати, които за година са нараснали с 14 процента в частния сектор и с 15 на сто в обществения.

Източник: fakti.bg

The post ИПИ: Икономиката се възстанови от Covid кризата appeared first on Начало.

0
0