Индия може да си помогне много, ако затвори въглищните си централи

Индия може да спести около 89,4 милиарда рупии (1,2 милиарда долара) годишно, като затвори някои стари електроцентрали за изгаряне на въглища и позволи на по-новите да работят за по-дълги часове, се казва в проучване, цитирано от Bloomberg, предаде Investor.

Страната трябва да ускори извеждането от експлоатация на 30 гигавата неефективен капацитет за изгаряне на въглища и да запази още 20 гигавата централи като резерв, което ще доведе до икономия на разходи, както и до намаляване на замърсяването, показва проучване на базирания в Ню Делхи Съвет по енергетика, околна среда и води.

Затварянето на старите централи, които консумират повече въглища, за да произведат единица мощност, може да помогне за намаляване на емисиите на парникови газове, да направи въздухът по-чист и да намали замърсяването на почвата и водата. Затварянето на старите централи ще подобри използването на термална енергия.

„Изчиствайки запасите от неефективни активи, ние създаваме повече място за нови инвестиции в сектора на възобновяеми източници и съхранение на енергия, се казва още в проучването.

„С всяка изминала година се увеличава тежестта за нас, свързана с по-висока сметка за електроенергия и по-голямо замърсяване на въздуха, водата и почвата, които използваме“.

Зависимостта от изкопаеми горива като въглища и нефт направи Индия третият по големина емитер на парникови газове в света, поставяйки я под натиск да намали използването им, като направи повече за подпомагане на усилията за справяне с глобалното затопляне.

Страната трябва да използва енергия, която е ефективна, вместо да разчита на променливите разходи за производство на централи. Това е система, която предпочита старите въглищни централи, които имат достъп до евтино гориво поради местоположението им в близост до мини, се казва в проучването.

Понастоящем Индия разполага с 203 гигавата мощност за въглища, което представлява 53% от инсталирания производствен капацитет и около 70% от производството на електроенергия.

Съветът по енергетика, околна среда и води в Ню Делхи проучи 194 гигавата въглищни електроцентрали в периода от 30 месеца, който приключи през февруари 2020 г. Новата система, към която страната се стреми, избягва изгарянето на 42 милиона тона въглища всяка година. Този ход е ключов източник на финансови икономии заедно с положителното въздействие върху емисиите и околната среда.

Освен намалените оперативни разходи, спирането на стари генератори ще доведе до еднократно спестяване на разходи на стойност 102 милиарда рупии, които тези централи ще трябва да похарчат за модернизации по контрол на замърсяването, за да останат в експлоатация, се казва още в изследването.

Източник: fakti.bg

The post Индия може да си помогне много, ако затвори въглищните си централи appeared first on Начало.

0
0