„Имам недовършена работа“. ДаБГ преизбра Христо Иванов за свой лидер

Партия „Да, България“ (ДаБГ), която е в участващата във властта коалиция „Демократична България“ (ДБ), преизбра за свой председател досегашния лидер на формацията Христо Иванов, който беше и единствен кандидат за поста.

Националната конференция на ДаБГ го избра с 692 гласа „за“, „въздържал се“ 41 и 14 „против“. „Считам това за огромен ангажимент. По-скоро виждам в него израз на това, че сравнително младата ни политическа организация смята, че имам недовършена работа, която смятам да довърша. За свой успех основен критерий ще използвам
създаването на нови лидери, така че на следващия етап да гарантираме голям избор и много нови лица. Това е една от основните ми каузи“, каза Иванов след гласуването.

По подобен начин Иванов обясни фактът, че е единствен кандидат за председател и при изказването си в началото на националната конференция на партията, на която гласуванията се извършват през мобилно приложение.

По думите на Иванов сега партията трябва да презареди своите ръководни органи. „И да видим накъде продължаваме след един доста труден период, особено последните две години за организацията и за политическата система. Ние сме част от едно управление, което е достатъчно сложно, но реализира една стратегическа цел, която винаги сме имали в „Демократична България“ – да има управление, което да е независимо от ГЕРБ и ДПС, за да може да започне нормализацията на българския политически живот“, каза още той.

В доклада си пред членовете на партията Иванов призна, че не е хубаво, че в момента само той е кандидат за поста, но смята да си довърши работата и да не се „застоява“ като лидер.

„Не съм врачка, но може да има предсрочни избори“

От изказването му по време на конференцията се разбра, че не изключва възможността да има предсрочни парламентарни избори. „Не съм врачка, но това ми е усещането“, каза той пред съпартийците си. По-късно той обясни, че в думите му не трябва да се търси конкретен политически смисъл смисъл. „Има дълбоки фактори на нестабилност и те с голяма степен на вероятност ще доведат до такива (бел.ред- предсрочни избори). Нито аз имам намерение да водя политиката на „Да, България“ и „Демократична България“ в тази посока, нито това е част от някаква заплаха. Просто е опит за един по-дълбок анализ на това, което се случва в България. Страната се трансформира, светът се трансформира, това ще води до нестабилности и тези нестабилности ще имат своето политическо измерение“, обясни Иванов.

Според него в структурата на сегашната управляваща коалиция е сложна и дори проблемна. По думите му обаче ДаБГ и ДБ ще се стремят мнозинството да е стабилно.

„Ние сме най-малките в коалицията, тя е много сложна и разнородна. Ние и БСП, представете си, сме в една категория – системни партии. Коалицията не би била възможна и противоречи на нормалните закони на политическата логика, но тя е толкова сложна, че нейното развитие ще бъде част от промяната на българската политическа система. Нашата задача е да запазим физиономия и в тази политическа трансформация да гарантираме ценностите и ценностният код“, настоя Христо Иванов.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdabulgaria.bg%2Fvideos%2F317561366974432%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

„Последните две години бяха шокови за организацията. Загубихме онази доза контакт на която бяхме свикнали, вътрешен диалог. Организацията нарасна, организационният модел не можа да понесе това, и комуникационният модел също. И това доведе до напрежение. Последната година беше шокова за България и за нас“, призна Иванов.

Според него „Демократична България“ е наложила своите теми за централни на политическия терен. „Но не можахме да реагираме адекванто на появата на новия политически играч“, каза той, визирайки „Продължаваме промяната“.

По думите му едно от предизвикателствата е през следващите три години да не се допусна „завръщането на статуквото“, особено през местните избори в края на следващата година.

Той заговори съдебната реформа и промените в конституцията като подчерта, че който си мисли, че това може да се случи без смяната на Гешев, бърка. „Докато този човек е главен прокурор, възможността в България да разделим индивидуалните казуси от политическото представителство, няма да сработи. Ние сме готови да водим диалог, но да, Гешев трябва да си ходи. И най-добре е да последва примера на един по-умен човек от себе си – г-н Цацаров“,посочи Иванов.

Оставката

Иванов подаде оставка като председател на ДаБГ след лошия резултат на обединението на последните парламентарни избори пред ноември 2021 г. На 14 ноември „Демократична България“ спечели подкрепата на 6.37% от гласувалите или общо 166 968 души. Това беше сериозен спад спрямо резултатите на вота през юли. Тогава ДБ спечели подкрепата на 12.64% от гласувалите или общо 345 331 души. На първите избори през 2021 г. ДБ отново имаше значително по-голяма подкрепа – 9.45% от гласувалите или общо 302 280 гласа.

Въпреки свитата подкрепа ДБ участва в управлението с двама министри – правосъдният Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар Божанов.

Още в деня след изборите през ноември Иванов обяви, че поема отговорност за лошите резултати на коалицията и подава оставка като председател на „Да, България“. „Аз нося отговорност за този резултат. Той е много лош. Той изисква сериозно преосмисляне на курса и вероятно на представителството. Да, вероятно сме разочаровали много избиратели, но никой друг не си поставя за цел да представлява демократичната общност“, каза тогава Иванов. 

Освен него, оставки подадоха и останалите лидери на партиите в ДБ („Да, България“, ДСБ и „Зелено движение“).

Христо Иванов е първият и единствен до момента председател на ДаБГ. Той е неин лидер от 2017 година, когато формацията бе учредена. След подадената от него оставка се заговори, че и други ще се кандидатират за председателския пост, но в крайна сметка никой освен Иванов не получи номинации. Нямаше и други кандидати, които да се самономинират.

Кирил Петков: Вече месец и половина работим ръка за ръка

В началото на конференцията бе излъчено видеообръщение от премиера Кирил Петков. „Вече месец и половина работим ръка за ръка, за да направим промяната в България, имаме още много работа, но заедно, вярвам, че ще успеем“, каза министър-председателят.

Прочетени бяха и поздравителни адреси и от коалиционните партньори на „Да, България“ в „Демократична България“. Пред нас стои задачата да заздравим нашето обединение и да го надградим, пише председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

„Показваме, че различна политика може да има, целта може да е дългосрочният просперитет на Родината ни, а не лично облагодетелстване“, се казва в адреса от „Зелено движение“, подписан от Владислав Панев, един от съпредседателите.

Промени в устава и нов Национален съвет

На националната конференция на „Да, България“ освен лидер, трябва да бъдат избрани и нови членове на останалите ръководни органи на партията – Национален съвет и Национална контролна комисия. Очаква се да бъде намален съставът на Националния съвет.

В момента според устава на ДаБГ в Националния съвет влизат председателят и поне 50 членове на партията. Той приема общите политически позиции на партията, приема политическата й програма, определя реда и условията за издигане на кандидати за участие в избори, както и решава основните въпроси на отношенията с други политически партии.

Досега в Съвета има 79 души. Кандидатите за нови членове са 134, като сред тях има и настоящи членове на Националния съвет.

Ще бъде избран и нов състав на контролната комисия на партията, която в момента се състои от 7 души, колкото трябва да са и по устав. Кандидатите за комисията са 14. Именно този орган налага наказание на членове при сезиране за тежко нарушение на устава на партията. Според етичните правила на „Да, България“ наказанието може да бъде забележка, предупреждение или изключване. Именно въпросната контролна комисия изключи бившия съдия и настоящ общински съветник Методи Лалов от партията преди повече от две седмици. 

Източник: mediapool.bg

The post „Имам недовършена работа“. ДаБГ преизбра Христо Иванов за свой лидер appeared first on Начало.

0
0