Илко Семерджиев е осъдил прокуратурата

Вицепремиерът и здравен министър в предишното служебно правителство Илко Семерджиев е поредният осъдил прокуратурата. Той е спечелил дело срещу държавното обвинение и му е присъдено обезщетение от над 34 хил. лв., съобщи lex.bg.

Семерджиев бе обвиняем за заплаха срещу тогавашната шефка на агенцията по лекарствата проф. Асена Сербезова. Прокуратурата твърдеше, че той е поискал от нея да назначи за свой заместник посочения от него Боян Доганов. Думите на Семерджиев били, че ако не го направи, той ще я уволни, а може да й направи и други неща.

Още на първа инстанция бившият министър бе оправдан. Решението бе потвърдено и след обжалване, а в окончателната присъда на Върховния касационен съд бе записано, че той още от началото е бил обвинен за нещо, което не е престъпление.

След приключване на процеса Семерджиев заведе дело за обезщетение. Той твърдеше, че наказателният процес го е злепоставил и е попречил на политическата му кариера, тъй като не успял да стане съветник на президента Румен Радев.

В неокончателното решение на Софийския градски съд се приема, че процесът срещу Семерджиев е бил широко отразен в медиите, което довело до по-високо уронване на неговия престиж. Не са доказани пречки пред политическата му кариера, но може да се приеме, че делото е оказало влияние.

Бившият министър искаше 100 хил. обезщетение, но съдът му присъжда 25 хил. лв. Към тях се прибавят и 8700 лв. адвокатско възнаграждение, както и 400 лв. разноски по делото.

Източник: mediapool.bg

The post Илко Семерджиев е осъдил прокуратурата appeared first on Начало.

0
0